Informatieavond: Ik heb een multiresistente bacterie! Wat nu?

9 maart 2015, van 19:30 tot 21:00, Gelre ziekenhuizen Apeldoorn

Door Redactie

Gelre ziekenhuizen Apeldoorn houdt op maandag 9 maart een informatieavond over wat er gebeurt als je een bacterie bij je draagt die resistent is tegen antibiotica. De avond is bedoeld voor mensen die (mogelijk) zo’n multiresistente bacterie bij zich dragen, hun naasten en belangstellenden. De avond begint om 19.30 uur en aanmelden is noodzakelijk. Dat kan via www.gelreziekenhuizen.nl/bacterie-html

Wat zijn resistente bacteriën?
Dit zijn bacteriën zoals MRSA, ESBL en VRE die veel minder gevoelig zijn voor antibiotica. Het is dus lastig om deze bacteriën te bestrijden.
Vooral mensen die bijvoorbeeld in een buitenlands ziekenhuis zijn behandeld, in een zorginstelling hebben verbleven, of werken met varkens, vleeskalveren of vleeskuikens lopen groter risico op besmetting met zo’n bacterie. Zij hoeven zelf geen last van de bacterie te hebben, maar kunnen wel anderen ermee besmetten. Bij zieke mensen kan besmetting wel ernstige infecties veroorzaken die dan lastig te behandelen zijn. Daarom gelden er bepaalde maatregelen voor mensen die een dergelijke bacterie bij zich dragen.

Tijdens de bijeenkomst legt arts-microbioloog Edmée Bowles uit wat een multiresistente bacterie is en waarom we niet willen dat deze in zorginstellingen verspreid wordt. Een filmpje laat zien hoe iemand bij zichzelf kweken kan afnemen en hoe deze in het laboratorium worden verwerkt tot een uitslag. Vervolgens vertelt Willemien Maathuis, deskundige infectiepreventie, welke behandeling de Infectiepreventie poli biedt aan mensen die een resistente bacterie bij zich dragen. Zij interviewt aansluitend een patiënt over zijn ervaringen: hoe is het om een MRSA bacterie bij je te dragen en welke impact heeft het dragerschap en de behandeling op je leven en contact met anderen?
Tenslotte geeft Ashis Brahma, arts infectieziektenbestrijding i.o. van de GGD antwoord op de vraag hoe je omgaat met dragerschap van een multiresistente bacterie in je dagelijks leven en gaat hij in op de feiten en fabels. Uiteraard is er ruimte voor vragen van het publiek.

Gastheer van deze informatieavond is directeur Medisch Ondersteunende Diensten Jeroen van Suijlen. Vanaf 19.00 uur is er gelegenheid om een kopje koffie te drinken. De bijeenkomst begint om 19.30 uur, duurt tot ongeveer 21.00 uur en vindt plaats in het auditorium van Gelre Apeldoorn. Aanmelden is noodzakelijk en kan via: www.gelreziekenhuizen.nl/bacterie-html

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?