Informatiebijeenkomst over fusiegezinnen

26 mei 2014, van 20:00 tot 22:00, De Sociëteit

Door Redactie

De Notarissen van Naam

De Notarissen van Naam en Hoefnagels Family Mediation verzorgen op maandag 26 mei van 20.00 tot 22.00 uur een informatiebijeenkomst over fusiegezinnen. De bijeenkomst vindt plaats in De Sociëteit aan de Kerklaan 17 in Apeldoorn. Anja Hansma, kandidaat-notaris, en Fred Schonewille, landelijk bekend mediator, zullen dan gezamenlijk ingaan op alle hieronder genoemde aspecten. Wie interesse heeft, meldt zich aan via de telefoon (055) 58 22 300, of via de mail: info@dnvn.nl. De aanmeldingstermijn sluit op maandag 19 mei. De toegang tot de bijeenkomst is gratis.

Met het toenemende aantal echtscheidingen, is in de afgelopen jaren ook het aantal gezinnen gegroeid dat op een andere wijze is samengesteld. Het traditionele gezin met kinderen van dezelfde vader en moeder is allang niet meer de enige vorm. Het gezin kan tegenwoordig op vele manieren zijn samengesteld.

Maar die nieuwe, andere gezinnen, ook wel fusiegezinnen genoemd, met kinderen van meerdere partners die met elkaar onder eenzelfde dak wonen en leven, nemen dus hand over hand toe. Ieder jaar komen er in Nederland maar liefst 10.000 fusiegezinnen bij, waarvan tweederde binnen twee jaar helaas alweer uit elkaar gaat. De redenen daarvoor liggen op vele terreinen. Emoties spelen een rol, maar ook meer zakelijk getinte aspecten kunnen de oorzaak zijn voor het op de klippen lopen van zo’n fusiegezin.

Dat hoeft niet per se, het kan zelfs worden vermeden. Wie na een echtscheiding, of na het overlijden van een partner, een nieuw gezin is begonnen of dat overweegt, doet er goed aan zich te oriënteren op zowel de emotionele als zakelijke, meer juridische kant van zo’n gezin. Want hoe is bijvoorbeeld de positie van ieder kind afzonderlijk waar het de nalatenschap betreft? Niet iets waar je direct aan wilt denken, maar toch. Of wat valt er belastingtechnisch te zeggen over een fusiegezin? Of hoe zijn de bezittingen verdeeld? En hoe leg je dat vast? Maar ook over de psychologische wetmatigheden in een fusiegezin is een heleboel te zeggen. Een fusiegezin begin je niet zomaar. Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat het gemiddeld vier tot zeven jaar duurt voordat iedereen zijn plek in het gezin heeft gevonden en weer in balans is.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?