Internationale Fotografie Biënnale: Apeldoorn Fotostad

18 mei 2012 - 1 juli 2012, van 00:00 tot 23:59, Div. locaties Apeldoorn

Door Nataliefde

Ruud Zeeman

Het programma bestaat uit vier internationale tentoonstellingen, zes lokale projecten en een serie individuele exposities van voornamelijk Apeldoornse fotografen. Van 18 mei t/m 1 juli. Zie fotobiennale.nl.

1. Vier landenpresentaties
Vier internationale exposities als onderdeel van het hoofdprogramma van GRID2012. Te zien in het voormalige ROC-gebouw aan de Molendwarsstraat. Stichting Amsterdam Photo heeft nog geen nadere informatie beschikbaar.

2. 1000 meter Fotogoot
Een spectaculair portret van onze buitenstad. Tachtig foto’s hangend aan staalkabels boven de Apeldoornse koopgoot, de Hoofdstraat (van Station tot aan Caterplein en weer terug!). De foto’s zijn ± 1 x 1,5 meter groot.

3. Kijken naar Suburbia
Wat is stedelijk buitenwonen? Apeldoornse en Gelderse fotografen onderzoeken onder leiding van Ivonne Zijp (fotograaf/ docent fotografie Willem de Kooning Akademie in Rotterdam) het fenomeen “buitenstad” in onze partnersteden, alle voorsteden van een hoofdstad: Gagny (Parijs), Gladsaxe (Kopenhagen), Sutton (Londen) en Wilmersdorf (Berlijn). Te zien in ACECgebouw, Roggestraat 44.

4. Blijven of weggaan (de jonge vlucht)?
Een educatief project. Fotoverslag van een onderzoek door jongeren met als thema “Apeldoorn, blijven of weggaan?”, door de hoogste klassen van het Stedelijk Gymnasium (vertrekkers) en afstuderende studenten van ROC Aventus (regionale blijvers). 16 jongeren die samen onze vooroordelen over blijven of weggaan in Apeldoorn weten te relativeren. Wat niet wegneemt dat jongeren wegtrekken uit de stad. Goede reden om in te zoomen! Te zien in het voormalig ROC-gebouw.

5. In Velden en wegen
Momentopname van de eerste vernieuwingsgolf in bloemkoolwijk De Maten. De hofjesbuurt “De Velden”, met relatief veel sociale woningbouw, begint fysiek en sociaal te slijten. Echt goed zie je dat nog niet. Toch trokken gemeente en woningcorporatie samen met de bewoners aan de bel. Onze fotografen kijken of we dat zichtbaar kunnen maken. In samenwerking met wijkcomité, welzijnswerk en woningcorporatie “De Woonmensen” (sponsor). Tijdens de Biënnale te zien in het voormalig ROC-gebouw; later ook nog in wijkcentrum De Stolp.

6. Grote Apeldoorners
Op het zgn. Van Berlo-terrein, een braakliggend veldje aan de Hoofdstraat, het winkelparadijs van Apeldoorn, komt een buiten-expositie van foto’s op maxi-formaat (± 2 x 3 meter). Portretten van stadsgenoten van 0 tot 100 jaar zijn de inspiratiebron.

7. Kijk naar jezelf
Vijftien jongens van 12 tot 15 jaar met een vorm van autisme bekijken de wereld op hun manier. Onder leiding van twaalf Biénnale-fotografen leggen ze hun visie vast in een fototentoonstelling. Ook verschijnt er een boekje van dit uitzonderlijke fotowerk. Te zien in het voormalig ROC-gebouw. Het Rabobank Coöperatiefonds is sponsor.In samenwerking met Spektakel.

8. Arne de Knegt in Gigant en Markant
Arne de Knegt is Apeldoorns fotograaf en reist voor zijn werk als podiumbouwer (o.m. voor U2 en Madonna) over de hele wereld. Een sociale fotograaf, die deel uitmaakt van Shoot4change en Artefacting, beide ideële organisaties die zich internationaal beeldend inzetten voor de verbetering van leefmilieus. In Gigant een foto-expositie en een lezing, in Markant videobeelden.

Zowel Gigant (poppodium en filmhuis) als Markant (centrum voor kunsteducatie) zijn te vinden in het Huis voor Schoone Kunsten, Nieuwstraat 377.

9. Ook dit is Apeldoorn: open podium
Artistiek en inhoudelijk sterke projecten die amateurs en professionals zelf inbrengen en die bijdragen aan een verrassend totaalbeeld van Apeldoorn Fotostad krijgen de ruimte. Te zien in het voormalig ROC-gebouw.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?