Jaap van Zweden met deFilharmonie

25 mei 2012 - 15 juni 2021, van 20:00 tot 22:30, Schouwburg Orpheus

Door Randy Gasper

Orpheus

De uit Vlaanderen afkomstige deFilharmonie staat tweemaal in Nederland met een concert onder leiding van dirigent Jaap van Zweden, waaronder eenmaal in schouwburg Orpheus, Apeldoorn, op vrijdag 25 mei om 20.00 uur. Op het programma staan Groot Russisch Paasfeest, opus 36 van Rimski-Korsakov, het concerto voor pianotrio en orkest, H 231 van Martinu en Bartóks Concerto voor orkest SZ 116.

Jaap van Zweden, door tijdschrift Musical America uitgeroepen tot dirigent van het jaar 2012, en deFilharmonie geven dit concert in totaal vier keer, waarvan tweemaal in Antwerpen en tweemaal in Nederland. Het eerste Nederlandse concert vindt plaats in de Koninklijke Wegenerzaal van schouwburg Orpheus in Apeldoorn, op vrijdag 25 mei. De zaal is al meerdere malen door Van Zweden geroemd om de goede akoestiek. Zondag 27 mei doen deFilharmonie en Van Zweden het Concertgebouw in Amsterdam aan.

 DeFilharmonie o.l.v. Jaap van Zweden

Concerto’s voor orkest zijn er in overvloed, maar weinigen zijn dat zo in de volle betekenis van het woord, als het concerto van Bartók. Diens wervelende orkestconcerto, geschreven in Amerika tijdens zijn zelfgekozen ballingschap, kijkt met bittere heimwee terug naar het oorlogszieke Europa. Een verpletterende compositie, die door alle opgeworpen tristesse en tragiek heen afsluit, met een onverholen boodschap van hoop.

Dirigent: Jaap van Zweden

Pianotrio: Storioni Trio
Viool: Wouter Vossen
Cello: Marc Vossen
Piano: Bart van de Roer

Werken:

  • Nikolaj Rimski-Korsakov: Groot Russisch Paasfeest, opus 36
  • Bohuslav Martinu: Concerto voor pianotrio en orkest, H 231
  • Béla Bartók: Concerto voor orkest, SZ 116

 

Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf € 22,50 via www.orpheus.nl of het Bespreekbureau van Orpheus via 0900 – 123 0 123 (optie 1, 15 cpm, op werkdagen tussen 13.00 en 19.00 uur).

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?