Jong Oranje – de opvallendste Nederlandse debuutfilms in Gigant

21 april 2013 - 18 april 2013, om 14:15, Gigant

Door Agenda

Gigant

Op 21 april vertoont Gigant drie films onder de noemer ‘Jong Oranje’. Van 14:15 tot 20:30 bekijk je de opvallendste Nederlandse debuutfilms van dit moment. Dit zijn Matterhorn (14:15), De ontmaagding van Eva van End (16:00) en De wederopstanding van een klootzak (19:00). Dit kan in combinatie met een heerlijk Cinemaal; een Hollands zomerbuffet. Kaarten voor Jong Oranje kosten €21,00 en €15,00 voor Gigantleden. Wil je ook genieten van het Cinemaal? Dan betaal je in combinatie met Jong Oranje €36,00 of €30,00 als Gigantlid. Kaarten zijn te verkrijgen viawww.gigant.nl en aan de kassa van Gigant.

Matterhorn De 54-jarige Fred leeft sinds het overlijden van zijn vrouw een eenzaam bestaan in een klein dorp. Zijn zoon ziet hij nooit meer. De kerk, de regiobus en vlees-groente-aardappelprak geven inhoud aan zijn leven. Op een dag ontmoet hij zwerver Theo. Theo beschikt over een bijzonder talent, waardoor Fred steeds meer uit zijn schulp kruipt. Deze absurdistische, tragikomische geschiedenis speelt zich in het heden af maar doet de godvrezende strenge Hollandse jarenvijftigsfeer heerlijk herrijzen. Winnaar van de publieksprijs op het IFFR.

De ontmaagding van Eva van End De 29-jarige Michiel ten Horn levert met zijn tragikomische speelfilmdebuut een oerhollandse jongehondenfilm af. Het doodnormale gezin van End heeft door de jaren heen zijn eigen gewoontes en omgangsvormen ontwikkeld. En dan komt daar ineens die Duitse uitwisselingsstudent Veit van 17 jaar waaraan alles klopt. Veit brengt totale verwarring in het gezin door zijn perfectie. Ten Horn (van huis uit animator) wordt veelvuldig vergeleken met regisseurs als Wes Anderson (o.a. Moonrise Kingdom) en Todd Solondz (o.a. Happiness). Je mag hem van ons zien als een belofte.

De wederopstanding van een klootzak De Amsterdamse crimineel Ronnie overleeft ternauwernood een moordaanslag en keert met aangescherpte zintuigen terug in het leven. Een jonge Angolese asielzoeker kan niet praten over de verschrikkingen uit zijn verleden en ziet zijn kansen op een legaal verblijf in Nederland verdampen. Een lijfwacht met een depressie, een hoteleigenaresse met een zieke kat en een echtpaar met een groot verdriet. Allen zullen ze elkaar helpen. Immers: we benne toch op de wereld om mekaar te helpen, nietwaar? “Oer-Hollands en gemaakt met een poëzie, humor en vrijheid die je hier zelden aantreft. De wederopstanding van een klootzak is mirakels…” (Filmkrant).

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

ONDERWERPEN

Film Muziek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?