Kasper van Kooten – Het wonderlijke leven van Jackie Fontanel

12 oktober 2012 - 3 oktober 2012, om 20:00, Orpheus - Rabobankzaal

Door Redactie

Cabaretier Kasper van Kooten staat vrijdag 12 oktober in Orpheus met het programma ‘Het wonderlijke leven van Jackie Fontanel’, naar zijn gelijknamige debuutroman. Een voorstelling die hij zelf een waargebeurd verzinsel noemt en die past in het soort cabaret zoals Diederik van Vleuten dat brengt: Verhalend docu-cabaret.

Het wonderlijke leven van Jackie Fontanel is een bijzonder duoproject: de voorstelling is gebaseerd op het boek, maar het boek begon Van Kooten pas te schrijven toen hij had bedacht dat hij een voorstelling wilde maken met een persoonlijker karakter dan het publiek van hem gewend was. Hij had Daar werd wat groots verricht van Diederik van Vleuten gezien, een programma waarin Van Vleuten de geschiedenis van zijn Indische oudoom omwerkte tot muzikaal, documentaireachtig cabaret, een biografie op toneel. Van Kooten: ‘Ik ontdekte dat ik het meeste voel bij een persoonlijk verhaal, zoals Diederik dat in zijn voorstelling vertelde. De vraag of alles letterlijk zo gebeurd was interesseerde me niet, ik liet me meeslepen door het verhaal.’

Het wonderlijke leven van Jackie Fontanel is gebaseerd op het leven van Van Kootens overleden opa van moeders kant. Begin jaren twintig voer hij als scheepsbediende op de Holland Amerika Lijn naar New York, waar hij onder de indruk raakte van jazz en theater. Het is zijn avontuurlijke levensverhaal dat Van Kooten in gefictionaliseerde vorm vertelt in het boek. Hij gaf zijn opa een kleinzoon die net als hijzelf in Amsterdam naar de toneelschool ging en in een tijd van house en grunge hunkerde naar het variété uit het interbellum, maar doopte hem Klaas Kits. Van Kooten: ‘Vanaf het begin was voor mij duidelijk dat het boek fictie moest worden, die vrijheid had ik nodig op papier. Alles moest nog kunnen gebeuren. Het bood mij de mogelijkheid écht een roman te schrijven. Mensen moeten mij en mijn familie vanaf de eerste zin kunnen vergeten. Ik denk dat dat gelukt is. In de voorstelling krijgen de mensen foto’s te zien en muziek te horen, dat maakt het verhaal veel meer Kasper. Bovendien staat er “Kasper van Kooten” op het theaterkaartje en niet Klaas Kits, dat zegt genoeg.’ Een ‘waargebeurd verzinsel’ noemt hij zijn verhaal nu. Waar werkelijkheid overgaat in fictie, laat hij graag in het midden.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?