Kijk daar gaat het brein

4 april 2014 - 31 maart 2014, om 16:00, Stadhuis

Door StrangeArt

Vrijdag 4 april 16.00 uur wordt in het stadhuis de tentoonstelling “Kijk daar gaat het brein” geopend.

Een bijzonder project: vijf patiënten met het syndroom van Korsakov en vijf kunstenaars maakten samen vijf kunstwerken. Mijn overkoepelende omschrijving van de objecten is simpel: “Oude herinneringen en een vliedend geheugen”. De kunstwerken laten zich qua vorm en intentie het beste omschrijven als: “Iedereen heeft een verhaal. Soms denk je de verhalen te kennen. Soms blijven verhalen verstopt in het brein. Kon je maar even in dat brein kruipen om dat “werkelijke” verhaal te horen”

Over de ziekte van Korsakov:
Het syndroom van Korsakov, ook wel de ziekte van Korsakov genoemd, is een blijvende geheugenstoornis die voornamelijk veroorzaakt wordt door langdurig overmatig alcoholgebruik in combinatie met vitamine B1-tekort. Het kenmerkt zich door desoriëntatie, vooral in tijd en stoornissen in het korte termijn geheugen. Vaak worden herinneringen aangevuld of vervangen door ingebeelde verhalen (Wikipedia).

Persoonlijke noot:
Een voor mij bijzonder project omdat ik het proces fotografisch heb begeleid en – samen met medewerkers van Markant – de Korsakov cliënten heb geïnterviewd. Bijzondere verhalen. Hoe men bijna glijdende wijs chronisch ging drinken, qua voeding verwaarloosde en, vaak na een incident, door hulpverleners werd opgemerkt.

Patiënten uit alle sociale lagen van de bevolking, de dame die alleen maar héle dure witte wijn dronk, de rauwe man, slapend onder bruggen en met een agenda waarin de openingstijden van de kroegen stonden. De middenstander die bedonderd werd door zijn vrouw. Eenzaamheid en een klein sociaal netwerk, dat was denk ik de overeenkomst tussen de vijf totaal verschillende personen. U kent mijn gezegde: je hoeft maar twee keer de verkeerde afslag te nemen en het gaat mis.

Advies: ga kijken in ons gemeentehuis.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?