Kijk! Teuge

5 juli 2012, van 17:30 tot 19:00, Vliegveld Teuge

Door Randy Gasper

In het voorjaar van 2010 werd beeldend kunstenaar en landschapsarchitect Joost van Hezewijk geselecteerd om in Teuge een bijzonder kunstproject te ontwerpen. Nu, twee jaar later, is het af. Van Hezewijk bouwde een multifunctionele ontmoetingsplek voor Teugenaren, bezoekers van het vliegveld en natuur- en rustrecreanten.

Kijk! Teuge

Zeker op een zonnige dag is het genieten op Vliegveld Teuge, kijkend naar alle denkbare vliegbewegingen van particuliere vliegtuigen, de zweefvliegclub of de parachutisten. Voor degenen die niet op het drukke terras van het restaurant willen plaatsnemen, is er met dit project een prachtige nieuwe kijkplek gerealiseerd, die past in de natuurlijk ambiance. Een rustplek die inmiddels is opgenomen in diverse wandel- en fietsroutes. Een perfecte plek voor een picknick.

Daarnaast is het een plek waar de toneelvereniging uit het dorp zijn tweejaarlijkse openlucht voorstelling kan geven. Het kunstwerk biedt een prachtig openlucht decor, waar ook andere verenigingen gebruik van kunnen maken. Maar bovenal is het een kijkplek voor ‘spotters’ met uitzicht op activiteiten op de grond en in de lucht, waar het een komen en gaan is van motorvliegtuigen, zweefvliegtuigen en parachutisten.

Opdrachtgever

Bijzonder aan de totstandkoming van KIJK! is de opdrachtgever. Bewoners uit het dorp zijn de initiatiefnemers. Vanuit de voor dit project opgerichte Stichting ‘de Oude Zanden’ zochten en kregen ze ondersteuning van het vliegveld, Rabobank Gemeente Voorst, Provincie Gelderland en andere partijen.

Het ontwerp

De kunstenaar, Joost van Hezewijk, ontwierp een verhoogd kijkplateau dat duidelijk twee gezichten kent. De binnenzijde richt zich op het omringende bos en de oude boerenschuur de Schaapskooi. Er is een zittribune in het heuveltalud verwerkt.

De buitenzijde is georiënteerd op het vliegspektakel rondom en bestaat uit drie bastions van betonnen keerwanden die normaliter als silowanden op boerenerven worden gebruikt. Hier kunt u heerlijk genieten van het uitzicht op de grond en in de lucht. Op de buitenwanden van de bastions is een muurschildering aangebracht die refereert aan de universeel gebruikte roodwitte kleurcode op luchthavens.

Bezoek Kijk! Teuge

Vanaf deze zomer kunt u genieten van dit kunstwerk, de omgeving en alles wat er te zien is op de grond en in de lucht rondom Vliegveld Teuge. Op donderdag 5 juli om 17.00 uur wordt het officieel geopend met een picknick voor Teugenaren, genodigden en belangstellenden. Meer informatie op www.KijkTeuge.nl

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?