Kinderen kiezen en kopen zelf kunst

12 december 2015 - 17 januari 2016, CODA MUSEUM

Door Agenda

CODA MUSEUM

In CODA Museum (Apeldoorn) en Museum Het Valkhof (Nijmegen) opent van 12 december 2015 tot en met 17 januari 2016 een kindergalerie in het kader van het project Kunst op je kamer. In beide musea is een tentoonstellingsruimte ingericht met 16 werken van Nederlandse kunstenaars, deze zijn speciaal voor de kindergalerie gemaakt. Alleen kinderen en jongeren van 5 t/m 18 jaar mogen naar binnen. Voor € 45,- kunnen zij een kunstwerk kopen dat ze zelf uitgezocht hebben. Het thema van deze editie is ‘vluchtelingen’, van elk verkocht werk gaat € 5,- naar Vluchtelingenwerk Nederland. Kinderen van 5 t/m 10 jaar kunnen deelnemen aan een van de twee workshops onder begeleiding van een kunstenaar.

Unieke werken
Productiehuis Plaatsmaken uit Arnhem heeft 16 Nederlandse kunstenaars gevraagd om een nieuw werk te maken, geïnspireerd op het thema ‘vluchtelingen’. De werken worden in beperkte oplage gedrukt en zijn zowel in het CODA Museum in Apeldoorn als in Museum Het Valkhof in Nijmegen te zien en te koop. De kinderen en jongeren gaan zonder volwassenen de kindergalerie in waar ze zelf een keuze kunnen maken voor een werk voor op hun kamer. Er zijn daarbij one minute filmpjes te zien, waarin de deelnemende kunstenaars een toelichting geven op het gemaakte werk.

Thema vluchtelingen

Deze editie van Kunst op je kamer belicht het thema ‘vluchtelingen’. De kunstenaars hebben dit thema als uitgangspunt genomen bij het maken van hun werk. Tevens is er een  samenwerking met Vluchtelingenwerk Nederland. Van elk verkocht werk ontvangt deze stichting € 5,-.

Workshop ‘Mijn wens voor jou’  | Mirka Farabegoli | zaterdag 19 december | 13:30 – 16:00 uur Leeftijd 5 t/m 10 jaar | entree 2,- (donatie asielzoekerscentrum)

In CODA Museum wordt een atelier gecreëerd waarin kinderen van 5 t/m 10 jaar aan de slag kunnen met verschillende tekenmaterialen en simpele stempel/druktechnieken. Zij worden uitgenodigd om een kunstwerkje te maken voor een kind in het asielzoekerscentrum. Het idee is om op een eenvoudige en speelse manier een klein contact te maken tussen deze kinderen. Taal is een barrière maar beelden overstijgen taal.

De kinderen maken een tekening rond het motto ‘Mijn wens voor jou’. Kinderen kiezen zelf hoe ze daar invulling aan willen geven in hun werk. Alle kunstwerkjes worden verzameld in een grote slinger voor het asielzoekerscentrum waar een tweede workshop wordt georganiseerd. De kinderen in het asielzoekerscentrum maken kunstwerkjes voor de kinderen die in CODA Museum hebben meegedaan. Vervolgens worden deze per post naar de kinderen verstuurd.

Workshop ‘Als je tekent ben je nooit alleen, verhalen om te tekenen’ | Anan Striker | Woensdag
23 december | 13:30 – 16:00 uur | leeftijd 5 t/m 10 jaar | entree 2,- (donatie asielzoekerscentrum)

In CODA Museum wordt een atelier gecreëerd waarin kinderen van 5 t/m 10 jaar op grote tekenvellen aan de slag kunnen met verschillende tekenmaterialen en technieken. Zij worden door kunstenaar Anan Striker uitgenodigd om iets tofs en/of stoms uit hun eigen kamer mee te nemen naar CODA Museum. Na het schilderen van een kleurrijke onderlaag gaan kinderen in gesprek over hun meegebrachte object. Over de inmiddels gedroogde verflaag gaan kinderen tekenen met krijt en stiften. Het idee is om kinderen op een eenvoudige en speelse manier uiting te laten geven aan herinneringen en verhalen.

Kleurboek

Bij het project verschijnt een kleurboek met daarin kleurplaten van de werken die in de kindergalerie hangen, daarmee is deze tevens een catalogus. Het kleurboek is voor € 5,- verkrijgbaar in CODA Winkel (gratis bij aankoop van een kunstwerk) en wordt daarnaast door Vluchtelingenwerk Nederland verspreid onder kinderen in asielzoekerscentra. Voor gevluchte kinderen die net aankomen in Nederland, kan het lastig te benoemen zijn wat er in hun hoofd omgaat. Tekeningen bekijken en inkleuren, kan een vorm van troost bieden. Het kleurboek is tot stand gekomen dankzij een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Deelnemende kunstenaars

De kunstenaars die deelnemen aan Kunst op je kamer zijn: Harmen Liemburg, David Bade, Gerda ten Thije, Joost Bakker, Mirka Farabegoli, Charlotte Schleiffert, Hester Oerlemans, Vanessa Jane Phaff, Paul de Reus, Wouter van Riessen, Erik Mattijssen, Anan Striker, Kinke Kooi, Louise te Poele, Daniël van de Veer en Ada Dispa.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

ONDERWERPEN

Kunst

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?