‘Kunst & Ambacht’ staan centraal tijdens de Open Monumentendagen 2015

12 september 2015 - 13 mei 2015

Door Redactie

Zaterdag 12 en zondag 13 september | Apeldoorn en omgeving 

De landelijke Open Monumentendagen hebben traditiegetrouw plaats in het tweede weekend van september. Het thema dit jaar is ‘Kunst & Ambacht’ en dit wordt door het Apeldoornse organisatiecomité verwerkt in een boeiend en gevarieerd programma. Op 12 en 13 september worden niet alleen architectuur van monumentale woningen en historische gebouwen uitgelicht, maar er is ook volop aandacht voor andere kunstvormen en ambachten. 

De component ‘Kunst’ staat zaterdag 12 september centraal op het terrein van Royal Talens aan de Sophialaan in Apeldoorn. Verder is het hele weekend te zien hoe kunst en ambacht samenkomen in de bouwkunst van verschillende monumentale woningen en andere gebouwen. Daarnaast toont de kunstroute van de Wilhelminaring in het Sprengenpark en bij het Walterboscomplex beeldhouwkunst in de openbare ruimte en is op verschillende plaatsen een hoofdrol voor muziek als kunstvorm weggelegd. Door openstelling van de ateliers van twee muziekintrumentbouwers worden kunst en ambacht ook daar op een bijzondere manier gecombineerd.

De component ‘Ambacht’ is terug te vinden op het Zwitsalterrein aan de Vlijtseweg en in de voormalige ambachtsschool aan de Molenstraat/Stationsstraat. Daarnaast zetten tal van andere locaties hun deuren open voor publiek: Zo is in CODA van alles te zien en te doen rondom papier, een van oudsher florerende industrietak in Apeldoorn en omgeving. Maar ook de Nettenfabriek, het Achterom (onder andere keramiek), de sociëteit aan de Kerklaan (verhaalvertellers), de Open Hofkerk (glas in lood) en het Ibisplein worden in het programma opgenomen.

De Apeldoornse familie Wegerif, van oudsher aannemers en architecten, was rond 1900 in Apeldoorn voortrekker van de van oorsprong Britse kunststroming Arts & Crafts, de Engelse vertaling van het thema. Een uitgebreide (fiets-)route voert langs verschillende Wegerif-panden, waarvan sommige (beperkt) worden opengesteld. De Metaalbuurt in Apeldoorn Zuid is een ontwerp van A.H. Wegerif en vormt als beschermd stadsgezicht een markant onderdeel van de Wegerif-route. Het Apeldoorns Gidsen Collectief begeleidt tijdens de Open Monumentendagen wandelingen door deze buurt, waarbij de gids ook over de geschiedenis van deze prachtig herbouwde buurt vertelt.

Mogen we bij u binnenkijken?

Om een bezoek aan de Metaalbuurt extra interessant te maken, is het organisatiecomité op zoek naar bewoners die deze dagen tussen 11.00 en 17.00 uur hun voordeur open willen zetten om een deel van de benedenverdieping te laten zien. Wilt u weten hoe u met uw woning mee kunt doen, neem dan contact op met het organisatiecomité (omdapeldoorn@gmail.com of 06-53187645).

In het weekend van 12 en 13 september kunt u kunst en ambacht in en om Apeldoorn in verschillende vormen beleven. Meer informatie over het programma en de deelnemende locaties is vanaf eind juni te vinden op www.monumentendagenapeldoorn.nl. Open Monumentendagen is ook te volgen via Twitter (@OMD055), Facebook (openmonumentendag.apeldoorn) en de media.

De Open Monumentendagen worden onder auspiciën van Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn voor de 29e keer in Apeldoorn georganiseerd door de Stichting Apeldoornse Monumenten, de gemeente Apeldoorn en CODA met medewerking van partners van het Erfgoedplatform Apeldoorn en – niet in de laatste plaats – met medewerking van tientallen enthousiaste vrijwilligers die als gastvrouw/-heer optreden bij de opengestelde locaties. Vanwege het grote aantal opengestelde panden is er dit jaar behoefte aan extra vrijwilligers. Wilt u ook als vrijwilliger één of meerdere dagdelen helpen, meld u dan aan via omdapeldoorn@gmail.com.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?