Kunst in Dok Zuid: van beeldhouwen tot breien

13 januari 2016 - 12 januari 2016, Dok Zuid, 1e Wormenseweg 460

Door Agenda

In Dok Zuid is vanaf 13 januari een nieuw en gevarieerd aanbod aan kunst te zien. Van glaskunst tot schilderijen en van architectuurfoto’s tot miniatuurbreisels. Alles gemaakt door vier creatieve Apeldoorners. De werken zijn tot en met 24 februari tijdens reguliere openingstijden te zien in dok Zuid, 1e Wormenseweg 460 in Apeldoorn; de toegang is gratis.

Berna Harleman maakt al vele jaren beelden van speksteen en mozaïekobjecten. Een paar jaar geleden raakte zij in de ban van de mooie kleuren en doorzichtigheid van glas. Inspiratie vindt zij in materiaal, kleur en vorm. Voor deze werken liet zij zich inspireren door graancirkels. De prachtige vormen in graan, gras en maisvelden zijn bijna magisch. Deze gecombineerde interesses resulteerden in graancirkels van glas. De vormen van de graancirkels zijn vaak complex, vereenvoudiging hiervan is nodig om ze te kunnen maken. Als het zonlicht er doorheen schijnt zijn deze werken een lust om naar te kijken.

Hanny Beersma begon op middelbare leeftijd met schilderen. Het liefst werkt zij met acrylverf, in combinatie met diverse andere materialen. Ze gebruikt bijvoorbeeld afvalmaterialen als jute of sinaasappelnetjes, maar ook natuurlijke materialen zoals zand en stukjes stof. Haar werken zijn abstract of figuratief.

Jan Manders begon lang geleden te fotograferen met eenvoudige camera’s. Gaandeweg werden de toestellen geavanceerder en met de komst van de digitale camera werd hij pas echt enthousiast. Hij zag de grote voordelen van een digitale ten opzichte van een analoge camera. De vergane glorie van oude gebouwen, dat wilde hij vastleggen. Ook wel urbex locaties genoemd. Een term die ontstaan is door samenvoeging van de woorden urban en exploring. Vervallen fabrieksgebouwen, villa’s, dokterswoningen en ziekenhuizen vormen een intrigerende wereld die Manders, in al hun donkerte en verlatenheid, mateloos boeit.

Ria Groeneveld is een breister. Wat haar ogen zien kunnen haar handen maken. En wat voor veel mensen te klein en te priegelig is, daagt haar uit om met de fraaiste technieken iets bijzonders te creëren. In 2015 breide zij rond het sinterklaasfeest een prachtige miniatuur sinterklaas. Daar horen natuurlijk ook gebreide zwarte pieten bij. Ook maakt ze kleine miniatuurdiertjes.

Deze editie van Kunst in Dok Zuid is vanaf 13 januari gratis in dok Zuid aan de 1e Wormensweg 460 in Apeldoorn te bewonderen. Op www.coda-apeldoorn.nl vindt u een overzicht van alle tentoonstellingen die in CODA te zien zijn.

 

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

ONDERWERPEN

Kunst

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?