Kwantummechanica Lezing sterrenkunde in Apeldoorn

10 maart 2016, om 19:30, Kristal ,Distelvlinderlaan 200 ,Apeldoorn

Door Agenda

 

APELDOORN – Op donderdag 10 maart organiseert de vereniging voor weer- en sterrenkunde “Triangulum” een lezing met als onderwerp: “Kwantummechanica”.

Inleider is dr. Gideon Koekoek, docent natuurkunde aan het Gerrit van der Veen College in Amsterdam-Zuid en docent aan de Universiteit Leiden.

De kwantummechanica speelt een zeer grote rol in ons begrip van de natuurkunde. Niet alleen beschrijft het de natuur op haar kleinste schaal met ongekende precisie, maar ook blijkt dat, op zwaartekracht na, de gehele klassieke natuurkunde het directe gevolg is van haar principes. Zowel de Wetten van Newton, de regels van het elektromagnetisme, en de gehele geometrische optica volgen uit de kwantummechanica wanneer haar wetten worden toegepast op materie en licht. De kwantummechanica is de meest succesvolle beschrijving van de natuur die we kennen.
De werking van de kwantummechanica gaat echter veel verder dan louter op de schalen van het allerkleinste: ook de evolutie van het Heelal wordt door haar wetmatigheden bepaald. In deze lezing zullen we dit behandelen. Onderwerpen die aan de orde zullen komen zijn: een samenvatting van de belangrijkste begrippen uit de kwantummechanica, het standaardmodel van de kosmologie, de kosmische achtergrondstraling, de rol van het onzekerheidsprincipe in de structuurvorming van het Heelal, de mogelijke verklaringen van de kosmologische inflatie, en de rol die de kwantummechanica speelt in de beschrijving van het Heelal en het uiteindelijke lot van de kosmos.

De lezing wordt gehouden in de zaal van het multifunctioneel centrum het Kristal, Distelvlinderlaan 200 in Apeldoorn. Aanvang 19.30 uur. De toegangsprijs voor niet-leden is 5 euro. Voor meer informatie zie de website van de vereniging www.triangulum.nl

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?