Landelijke bijeenkomst aanpak jongeren met schulden

13 maart 2017, van 13:00 tot 17:00, Stadhuis Gemeente Apeldoorn, Raadzaal, Marktplein 1, Apeldoorn

Door Agenda

Aanpak jongeren met schulden: vele tientallen jongeren weer naar studie

Ook jongeren kampen in Nederland steeds vaker met problematische schulden. Schulden bij jongeren belemmeren vaak het volgen van een opleiding en het behalen van een diploma. Dit zorgt weer voor een slechtere positie op de arbeidsmarkt. Diverse gemeenten zoals Apeldoorn en Assen hebben werkwijzen ontwikkeld om deze groep jongeren te helpen hun leven weer op de rit te krijgen. Op 13 maart organiseren deze gemeenten samen met DUO een landelijke bijeenkomst voor professionals die zich bezighouden met schuldenproblematiek onder jongeren.

Verantwoordelijk wethouder Johan Kruithof van Apeldoorn: “We hebben het hier over heel kwetsbare jongeren die dreigen van de regen in de drup terecht te komen. Want als je schulden hebt, is het moeilijk om een studie te doen. En als je geen studie afmaakt, heb je de rest van je leven een grotere kans op werkloosheid, armoede, criminaliteit en andere problemen. Het is daarom van belang deze kwetsbare jongeren via schuldhulpverlening weer naar school en studie te leiden.”

Hobbels
Jongeren met problematische schulden breken nogal eens hun studie af omdat ze de studie niet kunnen betalen en moeten werken om de schuld af te betalen. Ook zorgen schulden voor veel stress waardoor een opleiding vaak niet succesvol verloopt. Regelgeving lijkt bovendien niet altijd mee te werken. Jongeren moeten soms de opleiding stoppen om voor schuldsanering in aanmerking te komen.

Creatieve aanpak
Gemeenten als Apeldoorn en Assen hebben in samenwerking met DUO werkmethoden ontwikkeld waardoor schulden van jongeren wel kunnen worden gesaneerd en de jongeren een opleiding kunnen afmaken. In Apeldoorn werd in augustus 2014 een project gestart dat tot nu toe 55 jongeren ondersteuning heeft geboden. Apeldoorn wil nu ook met zwerfjongeren aan de slag.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?