Leo Ravensbergen en Els Bottema in galerie H10a

12 augustus 2017 - 16 september 2017, om 16:00

Door Agenda

Op 12 augustus om 16:00 uur is de opening van een nieuwe expositie in Galerie H10a met schilderijen van Leo Ravensbergen en keramiek van Els Bottema.

De expositie loopt van 11 augustus tot en met 16 september. De galerie is open op vrijdag en zaterdag van 13.00 – 17.00 u. en op afspraak. Toegang is vrij.

In verband met de beperkte ruimte in onze nieuwe locatie op Eglantier 325 is ons eigen werk  maar beperkt aanwezig en gedeeltelijk ondergebracht in een nabijgelegen leegstaand winkelpand.

Leo Ravensbergen werkt meestal in series en onderzoekt op die manier een gekozen onderwerp. Het kan een interieur of stilleven zijn. Hij begint met een figuratieve opzet maar al werkende veranderen en vervagen de lijnen en wordt het werk vaak meer abstract. Hij zweeft op die manier tussen figuratief en abstract. Soms verschijnen er personages in zijn werk. Het is aan de toeschouwer die al dan niet te vinden.

Zijn werk leent zich voor diverse interpretatie. Verrassend daarbij is hoe anderen bij het kijken ontdekkingen doen in zijn werk. Wanneer de kijker naar een door hem geschilderd interieur kijkt komen er vragen zoals wat zou er in dat interieur gebeurd zijn? Als hij exposeert, ligt het maken al weer ver achter hem. Hij is geen broodschilder, hij schildert omdat er door hem geschilderd moet worden. Het is een soort behoefte. Als hij een paar dagen niet kan schilderen, dan voelt dat niet goed. Hij is aangesloten bij de Kunstgroep Wassenaar en Pulchri den Haag en exposeert drie tot vier maal per jaar.

Els Bottema groeide op in Delft, een stad waarin keramiek altijd een belangrijke rol heeft gespeeld. Na een opleiding voor kleuterleidster te hebben voltooid, woonde zij een aantal jaren in Indonesië. Terug in Nederland wilde zij zich verder ontwikkelen in beeldende vakken en studeerde HBO Handvaardigheid aan Hogeschool Windesheim in Zwolle. Na zich aanvankelijk gespecialiseerd te hebben in werken met hout, schakelde ze eind jaren 90 over op keramiek. Ook met dit materiaal bleef ze bouwen. De keramieken objecten van Els zijn voornamelijk geïnspireerd op architectuur. Zowel de hele moderne architectuur als die uit de oudheid hebben haar interesse. Daarnaast is zij geboeid door het leven in en om de zee, mede door een landart project dat zij samen met een collega in Engeland doet. Doosjes met dekseltjes, als kleine schatkistjes worden gedecoreerd met lijnen en insnijdingen. Ze worden veelal gestookt met “primitieve” stookmethodes als raku. Na een masterclass “painting with smoke” bij de Engelse keramist David Roberts is zij zich toe gaan leggen op de “naked raku” techniek. Hierbij springt de glazuur weer van de klei af en blijft alleen de tekening van de craquelé over op de gepolijste pot. Tegenwoordig woont Els in Eefde waar zij in haar atelier aan huis werkt en lesgeeft, en heeft zij in de Zutphense binnnenstad samen met 3 andere kunstenaars een expositieruimte waar ze haar werk tentoonstelt.

Galerie H10a, Eglantier 325
11 augustus tot 16 september
openingstijden vrijdag en zaterdag van 13:00 tot 17:00 uur

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?