Levi van Veluw geeft rondleiding en uitleg over tentoonstelling Sound of Silence

11 december 2014, van 19:30 tot 21:00, CODA Musem -

Door Agenda

cBeeldend kunstenaar Levi van Veluw geeft op donderdag 11 december eenmalig een toelichting bij zijn werk in de tentoonstelling Sounds of Silence in CODA Museum. Met de opening van deze tentoonstelling eerder dit jaar zijn drie films van Van Veluw in première gegaan. Ook ruimtelijk werk maakt onderdeel uit van de tentoonstelling.

Levi van Veluw zal op 11 december aanstaande dieper ingaan op de totstandkoming van de drie nieuwe films in Sounds of Silence. Hij laat zien hoe hij zijn tekeningen omzet in fascinerende video’s die, na maanden van voorbereiding, in een paar seconden worden opgenomen. Deze films, waarin alle controle is losgelaten, worden uitgerekt tot een nieuwe realiteit; een adembenemende minutenlang durende film.

De drie films die voor het eerst in CODA Museum te zien zullen zijn, maken deel uit van de serie The Collapse of Cohesion. Deze films zijn gebaseerd op tekeningen van Levi Van Veluw. Eén daarvan toont een ruimte waarin een aantal stellingkasten staat. Op de planken van deze kasten liggen zo’n 1500 icosaëders (ruimtelijke figuren met twintig gelijkzijdige vlakken). Het geheel wordt op zijn plaats gehouden door de structuur van de kasten zelf en de zwaartekracht, in een doorlopend gevecht tussen de behoefte aan ordelijkheid enerzijds en natuurkrachten anderzijds. Als dit evenwicht wordt verstoord, vallen de kasten om. De zwaartekracht overwint en orde en symmetrie veranderen in chaos. In de film zijn de kasten en figuren op ware grootte nagebouwd uit hout. Alle zichtbare oppervlakken zijn bedekt met een laag houtskoolpoeder en alleen de weerkaatsing van licht maakt de opstelling zichtbaar. Net als in de tekening openbaart de realiteit zich aan de toeschouwer door middel van lichte en donkere tinten.

Het instorten van de constructie wordt gefilmd met meer dan 1000 beelden per seconde. Na maanden van voorbereiding is dit het enige, cruciale moment waar de kunstenaar geen invloed op heeft. In tegenstelling tot de tekening, waarin het moment van chaos een interpretatie van de kunstenaar is – en daarom onverbrekelijk met hem verbonden – stelt de film van Veluw in staat elke vorm van controle los te laten. Onvoorspelbaarheid wordt een nieuwe factor in dit werk. Het tijdsbestek wordt uitgerekt; wat in werkelijkheid in seconden plaatsvindt duurt nu minuten en vormt zo een nieuwe realiteit. Door deze enorme vertraging lijkt de tijd zijn greep op het afbraakproces te hebben verloren. De icosaëders zweven door de lucht en terwijl ze draaien toont het glanzende licht dat op hun 20 zijden valt hun perfecte symmetrie. Volledig vrij, op zoek naar een nieuwe orde. Met een geweldig gevoel van sereniteit ervaart de toeschouwer hoe de zwaartekracht deze elementen hun nieuwe plaats geeft.

CODA Museum | 11.12.2014 | 19.30 uur | CODA Auditorium
MuseumVrienden van CODA betalen hebben op vertoon van hun Vriendenpas gratis toegang tot deze rondleiding van Levi van Veluw. Niet-Vrienden betalen slechts € 7,50. De inloop is vanaf 19.00 uur, Levi van Veluw begint de toelichting op zijn werk om 19.30 uur in CODA Auditorium

Let op: om deel te nemen dient u zich op te geven via aanmeldingen@coda-apeldoorn.nl of 055-5268565.

 

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?