Lezing Fotobiënnale in oude ROC Gebouw

15 juni 2012, van 16:00 tot 17:00, Voormalig ROC Gebouw

Door StrangeArt

StrangeArt

Update: Vanwege het gering aantal aanmeldingen hebben we de lezing van vanmiddag van Clemens de Olde helaas gecancelled. Namens de organisatie onze excuses hiervoor.

Een foto kan meer zijn dan enkel een registratieve of documentaire weergave van een situatie. Nadenken over een “beeld”, als kijker een eigen interpretatie geven, je fantasie laten werken, geprikkeld raken door een foto, dat is het doel van een fotograaf. Ook louter registratieve foto’s kunnen bewerkstelligen dat er een eigen emotie of een herinnering wordt opgeroepen. Deze gelaagdheid van een foto, het “meer” zijn dan een fysieke weergave maakt foto’s een kunstwerk. De fotografisch en ogenschijnlijk simpele geregistreerde situatie stuurt je naar onverwachte associaties.

Over het voorgaande fenomeen houdt socioloog en filosoof Clemens de Olde een lezing. Preciezer: een lezing over heterotopie. Moest het zelf ook even opzoeken hoor, maar in de Britse Wikipedia wordt Heterotopie als volgt omschreven:

Heterotopie  is een begrip in de sociale geografie uitgewerkt door filosoof Michel Foucault naar plaatsen en ruimtes die functioneren in niet-te beschrijven omstandigheden. These are spaces of otherness, which are neither here nor there, that are simultaneously physical and mental, such as the space of a phone call or the moment when you see yourself in the mirror. Dit zijn ruimten van anders-zijn, die noch hier noch daar, die tegelijk fysiek en mentaal zijn, zoals de ruimte van een telefoontje of het moment waarop je jezelf in de spiegel ziet

Clemens de Olde is een begenadigd spreker, die dit abstracte begrip op duidelijke wijze kan laten “landen”
Komen dus!

Vrijdag 15 juni: 16.00 – 17.00 uur
Locatie: hoek Molenstraat/Stationsstraat ROC gebouw, Apeldoorn

Wel de entree á € 5,- betalen, maar dan heeft u ook een passe-partout waarmee de fototentoonstelling in het oude ROC gebouw tot 1 juli vele malen kan worden bezocht.

Meer info over de fotobiënnale: http://www.fotobiennale.nl/)
(Deze lezing wordt verzorgd door Stichting Amsterdam Photo)

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

ONDERWERPEN

Kunst

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?