Lezing Ingrid van der Vlis – Militairen op de Veluwe

1 juli 2012, van 14:00 tot 16:00, CODA, Apeldoorn

Door Redactie

Dr. Ingrid van der Vlis, auteur van het boek Militairen op de Veluwe, geeft op zondag 1 juli een lezing in het auditorium van CODA. De lezing wordt geïllustreerd met veel mooi beeldmateriaal. De lezing is gratis bij te wonen.

—–

CODA presenteert in het kader van het festival Gelegerd in Gelderland de fototentoonstelling Militairen op de Veluwe. Deze tentoonstelling, een selectie uit duizenden foto’s, geeft een beeld van het leven achter de afrasteringen en de borden ‘Levensgevaarlijk, schietterrein’ die al vanaf 1860 op de Veluwe staan. De meest treffende beelden rond thema’s als eetgewoonten, sport, parades, hoog bezoek, rollend materieel en contact met de Veluwse bevolking zijn in deze tentoonstelling samengebracht. Militairen op de Veluwe is te zien in CODA op de Verdieping van 23 juni t/m 26 augustus.
Tentoonstelling

De laatste dienstplichtigen zijn jaren geleden afgezwaaid, kazernes zijn gesloten en oefenterreinen teruggegeven aan de natuur. Hoewel de militairen tegenwoordig minder goed zichtbaar zijn, is de Veluwe ook in deze tijd van vredesmissies nog steeds het belangrijkste militaire oefengebied van Nederland. De poëzie van het blad De Legerkoerier in 1953 – ‘Op de schiethei te Oldebroek dreunt gestadig het geschut; op de banen van de Harskamp fluiten de kogels.’- is nog altijd van toepassing.

In de ruim anderhalve eeuw dat het Nederlandse leger, en in sommige jaren ook buitenlandse troepen, gevestigd was in de bossen en heidevelden van de Veluwe, zijn duizenden foto’s gemaakt. Deze foto’s vormen de basis van de tentoonstelling in CODA.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?