Lezing sterrenkunde in Apeldoorn

11 december 2014, om 19:30, Het Kristal, Distelvlinderlaan 200 in Apeldoorn

Door Agenda

Triangulum

Op donderdag 11 december a.s. organiseert de vereniging voor weer- en sterrenkunde “Triangulum” een lezing met als onderwerp: “OLFAR, de nieuwe Nederlandse radiotelescoop”. Inleider is  Dr. Mark Bentum, verbonden aan de Universiteit Twente en het Nederlandse Instituut voor Radio Astronomie ASTRON.

In deze lezing wordt ingegaan op de nog te bouwen Nederlandse radio telescoop OLFAR, waarin de letters staan voor Orbiting Low Frequency Array for Radio astronomy.

OLFAR is het nieuwste Nederlandse ruimtetelescoopproject op het gebied van radioastronomie. OLFAR zal bestaan uit tientallen zeer kleine satellieten, die tezamen in de ruimte een radiotelescoop vormen. Doordat er geen last wordt ondervonden van aardse stoorbronnen en de demping van de aardse atmosfeer, kan men nog lagere frequenties ontvangen dan bij de reeds voor een groot deel in bedrijf zijnde LOFAR radiotelescoop (Low Frequency Array). Nooit eerder kon er onderzoek worden gedaan in het lage frequentiegebied van 30 kHz tot 30 MHz met deze hoge resolutie! Met conventionele schotelantennes kan dit niet omdat die door hun afmetingen begrensd zijn tot een minimumfrequentie van zo’n 250 MHz.

Ook LOFAR is door de aardse ionosfeer doorgaans beperkt tot een minimumfrequentie van 30 MHz omdat de aardse atmosfeer voor lagere frequenties  niet doorzichtig is. OLFAR heeft deze beperkingen niet. De frequentieband van 30 kHz – 30 MHz is wetenschappelijk zeer interessant, omdat men hiermee in staat zal zijn om signalen, die afkomstig zijn van de periode kort na het ontstaan van het heelal, te detecteren. Een andere wetenschappelijke drijfveer is het bestuderen  van (exo)planeten op dergelijke lage frequenties, iets wat vanaf het aardoppervlak meestal niet mogelijk is.

De lezing wordt gehouden in de zaal van het multifunctioneel centrum Het Kristal, Distelvlinderlaan 200 in Apeldoorn. Aanvang 19.30 uur. De toegangsprijs voor niet-leden is 5 euro. Voor meer informatie zie de website van de vereniging  www.triangulum.nl

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?