Lezing sterrenkunde in Apeldoorn

24 april 2014 - 11 november 2015, om 19:30, Het Kristal, Distelvlinderlaan 200 in Apeldoorn

Door Redactie

Triangulum

Op donderdag 24 april a.s. organiseert de vereniging voor weer-en sterrenkunde “Triangulum” een lezing met als onderwerp: “Zwarte gaten; klein, middel (?) en groot”.

Inleider is Dr. Peter Jonker, verbonden aan de Afdeling Sterrenkunde van de Radboud Universiteit te Nijmegen.

In deze lezing wordt allereerst ingegaan op het ontstaan van zwarte gaten. Zeer zware sterren leven “slechts” enkele tientallen miljoenen jaren (terwijl een ster als de zon ongeveer 10 miljard jaar leeft). Aan het eind van het bestaan van een zware ster vindt een supernovaexplosie plaats, waarna een zwart gat of een neutronenster overblijft. In vogelvlucht wordt in de lezing het eigen melkwegstelsel bezocht op zoek naar zwarte gaten. Wat zijn het en hoe vinden we ze in ons eigen melkwegstelsel?

Zwarte gaten zijn uitstekende objecten om extreme omstandigheden te bestuderen. Het feit dat de enorme massa van een zwart gat samengeperst zit in een klein gebied zorgt bijvoorbeeld voor een veel sterkere kromming van ruimtetijd dan op aarde in laboratoria nagebootst kan worden.

Sterrenkundigen nemen op dit moment aan dat (bijna) elk melkwegstelsel in zijn middelpunt een zeer groot zwart gat bevat en dat een zware ster aan het einde van zijn leven resulteert in een klein zwart gat. De logische vraag, die uitgebreid in de voordracht zal worden behandeld, is natuurlijk of er dan ook middelgrote zwarte gaten bestaan. Zo ja, hoe ontstaan die dan en hoe kunnen we die proberen te vinden?

De lezing wordt gehouden in de zaal van het multifunctioneel centrum Het Kristal, Distelvlinderlaan 200 in Apeldoorn. Aanvang 19.30 uur. De toegangsprijs voor niet-leden is 5 euro. Meer informatie kun je vinden op de website van de vereniging

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?