Lezing Triangulum

9 oktober 2014, om 19:30, Het Kristal

Door Agenda

Triangulum

Op donderdag 09 oktober a.s. organiseert de vereniging voor weer- en sterrenkunde “Triangulum” een lezing met als onderwerp: “Het missende heelal”. Inleider is Dr. Auke-Pieter Colijn, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

In deze lezing wordt ingegaan op het feit dat wetenschappers er van uit gaan, dat de meeste materie in ons heelal niet bestaat uit de gewone atomen die we allemaal kennen. Voor ieder kilo van gewone materie bestaat er ongeveer vijf kilo van een tot nu toe onbekende substantie, die men de naam donkere materie heeft gegeven. In deze presentatie zal de inleider het astrofysische bewijs laten zien, waarmee wordt aangetoond, dat donkere materie daadwerkelijk moet bestaan. Na de inleiding verlegt de inleider de focus naar strategieën, die er worden gebruikt om nieuwe elementaire deeltjes te vinden, die verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor deze donkere materie. Met name de komende paar jaren blijken spannend te zijn voor donkere materie jagers, omdat een nieuwe generatie van experimenten wordt gebouwd, die een goede kans maakt om voor het eerst de donkere materie deeltjes te detecteren.

De lezing wordt gehouden in de zaal van het multifunctioneel centrum Het Kristal, Distelvlinderlaan 200 in Apeldoorn. Aanvang 19.30 uur. De toegangsprijs voor niet-leden is 5 euro. Voor meer informatie zie de website van de vereniging
www.triangulum.nl.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?