Literatuurkenner en leesambassadrice Lidewijde Paris geeft lezing

6 februari 2018, om 19:30, CODA Auditorium

Door Agenda

Joke van Vliet

Lidewijde Paris (1962) is ruim vijfentwintig jaar actief in het boekenvak – als boekverkoper, etaleur, journalist, interviewer, redacteur en uitgever. Met haar recensies voor Opium Radio, haar columns en interviews voor Vrij Nederland en met haar literatuurlessen wilde ze hetzelfde bereiken als met haar boek Hoe lees ik?: literatuur op een onderhoudende manier en voor een breder publiek toegankelijk maken. Dinsdag 6 februari verzorgt Paris een lezing in CODA waarin ze onder andere tips geeft die kunnen helpen bij het anders lezen van een tekst. Kaarten voor deze avond zijn vanaf vrijdag 19 januari te koop bij CODA en Nawijn & Polak.

Wat is nu eigenlijk literatuur en hoe werkt het? Paris: “Het mooie is dat iedereen daar een eigen idee over heeft, iedereen leest vanuit zijn eigen ervaringen en is op zoek naar zijn eigen antwoorden.” Toch zijn er wel een paar aanwijzingen die elke lezer kunnen helpen een tekst eens anders te lezen. Hoe lees ik? staat vol met dat soort suggesties, aan de hand van zinnen, alinea’s, verhalen en romans. Van de Max Havelaar via De zwarte met het witte hart naar David Mitchell om te eindigen met allerlei tips voor leesclubs, boekhandelaren, scholen, beginnende schrijvers en voor alle andere lezers.

Tijdens de lezing in CODA gaat Lidewijde Paris in op deze en andere tips. Hoe lees ik? vormde overigens het startschot voor haar project De Leesambassade: een samenkomst van producten en diensten om mensen te enthousiasmeren voor het inhoudelijk lezen. “Want lezen hoeft niet ingewikkeld te zijn”, zoals Paris eerder in een interview met Boekblad benadrukte en zoals ze tijdens deze lezing ook laat zien.

Programma

De avond in CODA Auditorium begint om 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur met koffie of thee en is rond 21.30 uur afgelopen. In de pauze kunt u uw boek door Paris laten signeren; wie nog geen boek heeft, kan dat bij de tafel van Nawijn & Polak kopen. Ook is er dan gelegenheid om iets te drinken; dit drankje is, net zoals de koffie of thee vóór aanvang, bij de prijs inbegrepen.

Kaartverkoop

Kaarten zijn vanaf vrijdag 19 januari te koop bij CODA (Museum, Centrale Bibliotheek, dok Zuid en De Maten) en Nawijn en Polak Boekverkopers. Een toegangskaart kost € 12,50 voor CODA leden of in combinatie met besteding bij Nawijn & Polak óf € 15,00 voor niet-leden/losse verkoop. De toegang is inclusief koffie of thee vóór aanvang en een drankje in de pauze.

Voor uw agenda!

Tijdens de Boekenweek komt in ieder geval Heleen van Royen naar CODA (15 maart); onder voorbehoud zijn nog Bas Nijhuis (maart/april) en Saskia Noort (17 april). Meer informatie over deze avonden is circa drie weken voor aanvang te vinden op www.coda-apeldoorn.nl/literair enwww.facebook.com/CODAapeldoorn.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?