Lust, obsessie en wraak in Theater Orpheus bij toneelthriller Fatal Attraction

7 januari 2016, van 20:00 tot 21:40, Theater Orpheus Rabobankzaal, Churchillplein 1, Apeldoorn

Door Agenda

De spannendste avond uit en de beste waarschuwing tegen vreemdgaan

Het toneelstuk Fatal Attraction is gebaseerd op de wereldberoemde psychologische thriller uit 1987 met Michael Douglas en Glenn Close in de hoofdrollen. Nog altijd wordt de film, die zes Oscarnominaties kreeg, gezien als een klassieker. Ruim vijfentwintig jaar na de filmpremière spreekt dit verhaal nog steeds tot de verbeelding, waardoor een toneelstuk niet kon uitblijven. Dit theaterseizoen brengt producent DommelGraaf & Cornelissen Entertainment Fatal Attraction voor het eerst naar de Nederlandse theaters met een fantastische cast bestaande uit Matteo van der Grijn, Loes Haverkort, Sytske van der Ster, Marian Mudder en Kevin Hassing. Deze bloedstollende thriller is 7 januari te bezoeken in Theater Orpheus te Apeldoorn. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf €27.

Fatal Attraction

Het leven van Daan, een succesvolle advocaat, en zijn jonge gezin verandert drastisch na een spannend weekend met de prachtige Alex. Daan denkt dat hij na zijn avontuurtje gewoon kan weglopen, maar Alex wenst niet genegeerd te worden. Ze achtervolgt Daan en zijn familie met angstaanjagende gevolgen.

Al eerder heeft James Dearden zijn filmscenario bewerkt tot een toneelversie. In maart 2014 ging Fatal Attraction, met onder anderen Sex and the City actrice Kristin Davis, in première op West End in Londen. Het Nederlandse creatieve team bestaat uit Hans Cornelissen (artistieke leiding), Paula Bangels (regie), Louis van Beek (vertaling en bewerking), Marcel Visser (lichtontwerp), Carin Eilers (kostuumontwerp) en Marjolein Ettema (decorontwerp).

Meer informatie over de voorstelling en de volledige speellijst is terug te vinden op www.dommelgraafencornelissen.nl. Tickets voor de voorstelling in Theater Orpheus zijn te koop via: www.orpheus.nl / T:055 527 03 00

DommelGraaf & Cornelissen Entertainment BV
DommelGraaf & Cornelissen Entertainment heeft zich de afgelopen jaren toegelegd op voorstellingen met vaak een oer-Hollands signatuur zoals Op Hoop van Zegen, Wat Zien ik?!, De Fabeltjeskrant, Zeg ‘ns AAA, Midlife, De Zangeres zonder Naam, Heerlijk duurt het Langst en het succesvolle De Jantjes. Dit seizoen brengt de producent naast de toneelthriller Fatal Attraction ook de nieuwe adembenemende musical Het meisje met het rode haar over verzetsstrijdster Hannie Schaft en de swingende, goddelijke musical Nonsens. In het theaterconcert Douze Point, Twelve Points komen alle hoogtepunten van zestig jaar Eurovisie Songfestival voorbij.

Fatal Attraction Hoewel gelukkig getrouwd, belandt Daan, succesvolle advocaat, op een avond in bed met de prachtige Alex. Een slippertje zonder gevolgen, denkt hij. Maar dan kent hij Alex nog niet.

Daan heeft het goed voor elkaar. Gevierd advocaat, goeie baan, leuk gezin. En toch, als zijn vrouw en dochter de stad uit zijn spendeert hij een weekend met Alex, een prachtige, uitdagende vrouw die hij via zijn werk heeft leren kennen. De nachten zijn passievol, maar op zondag besluit Daan dat ze het hierbij moeten laten. Hij heeft tenslotte een gezin. Eind goed al goed? Niet helemaal. Alex is nu eenmaal een vrouw die niet genegeerd wenst te worden. Ze ontpopt zich tot een meedogenloze stalker die het gezin van Daan stalkt en terroriseert. Waarbij niemand wordt ontzien.

De wereldberoemde psychologische thriller Fatal Attraction was bijna dertig jaar geleden een regelrecht succes. Iedereen wilde die film over een affaire die leidt tot obsessie en wraak zien. Dit najaar staat het gelijknamige toneelstuk in Nederland in het theater. Met onder meer Matteo van der Grijn en Loes Haverkort, die de hoofdpersonen Daan en Alex spelen. Matteo zei meteen ja. ‘Het stuk heeft een interessant thema, daar kun je als acteur iets mee. Ik wil het publiek dan ook meenemen. Waarom doet Daan de dingen die hij doet? We zijn allemaal wel eens verliefd, voelen ons allemaal wel eens aangetrokken tot een ander, maar wat als je een stap verder gaat? Wat als je echt vreemdgaat?’

Het is niet de eerste keer dat Matteo met tegenspeelster Loes Haverkort op het toneel staat. Vijf jaar geleden speelden ze samen in Soldaat van Oranje de Musical. Het is voor hen niet alleen bijzonder om nu weer collega’s te zijn, het versterkt ook hun rol. Matteo: ‘We spelen heftige scenes, dan is het voor mij fijn dat er ook een goede, steady actrice staat. Een met wie ik een klik heb. Ik vind Loes een heel goede actrice. Ze is een stoere vrouw, een met ballen. Maar belangrijker: bij Loes heb ik geen gene. Ik voel me vrij, ben niet terughoudend. Dat komt mijn rol alleen maar ten goede.’ Loes: ‘Ik snap precies wat Matteo bedoelt. Er is een bepaalde chemie tussen ons. We voelen elkaar haarfijn aan. Sommige scenes zijn krachtig, vurig, voor mij is het prettig om dat met iemand te doen die ik helemaal vertrouw. We kennen elkaars grenzen goed en weten wat we aan elkaar hebben. We zijn niet bang om tot een uiterste te gaan, om het uiterste uit onszelf en de ander te halen. Matteo is bovendien een goede acteur. En een enorme romanticus, hij doorleeft zijn rol als het ware en zet een geloofwaardig karakter neer. Een man die twijfelt, maar ook weet dat hij niet met die vrouw verder wil.’ Matteo: ‘De gevoelens en emoties zijn herkenbaar. Het gaat over liefde, jaloezie, wraak, passie, teleurstelling, dat herkent bijna iedereen. Hoe je ook over vreemdgaan denkt, het is aan mij om Daan zo neer te zetten dat je denkt: arme man waarom doe je dit nu?’

Ze zijn zich bewust van dat andere verhaal, die film uit 1987 die nominaties binnensleepte, prijzen won. Dat verhaal dat gezien wordt als een klassieker. Matteo: ‘Michael Douglas speelt een geweldige rol. En nu mag ik dat op het toneel gaan doen. Eng? Nee. Ik vind het een uitdaging. Een rol in een film is heel anders dan een rol op het toneel. Ik speel Daan kleiner, ingetogen. Het publiek moet in mijn hoofd kruipen. Ze moeten met Daan meedenken. Hij zit vast, en nu? Wat zijn de stappen? Waarom maakt hij die? Ik wil dat zowel mannen en vrouwen zich met hem kunnen identificeren.’ Loes kruipt in de rol die eerder vertolkt werd door Glenn Close. Close speelde een koele, genadeloze vrouw. Iemand waarvan je denkt: die is helemaal gek. ‘Ik wil dat je begrijpt waarom Alex iets doet. Ik probeer te laten zien hoe je in zo’n situatie kunt belanden. Het kan ons allemaal overkomen, een slippertje. Angst, jaloezie en eenzaamheid zijn hele menselijke gevoelens. Vechten tegen deze gevoelens kan grote gevolgen hebben. Ze is er heilig van overtuigd dat ze beter bij hem past dan die andere vrouw. Dat het meant to be is tussen hen twee. Ze wil hem ook laten zien: ik hoor bij jou. En gaat daarvoor door roeien en ruiten.’ Fatal Attraction is een verhaal dat onontkoombaar is. Daan en Alex komen in een soort trechter terecht van allerlei emoties. Daarom ga je als kijker ook met ze mee en krijg je zelf bijna dat verstikkende gevoel waarin zij zitten. Matteo: ‘Wat Daan en Alex doen en meemaken is pijnlijk, moeilijk, verdrietig. Maar ook groots en meeslepend. Weet je, vaak gaan dit soort dingen goed. Alleen die ene keer dat het niet goed gaat wordt het meteen een drama!’

Meer informatie over Fatal Attraction en de volledige speellijst is terug te vinden op www.dommelgraafencornelissen.nl.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?