Onvergetelijk CODA in het teken van ‘Emotie’

5 september 2016, van 14:30 tot 16:00, Coda Museum, Vosselmanstraat 299, Apeldoorn

Door Agenda

Interactieve rondleiding voor mensen met dementie | 5 september, 14.30-16.00 uur | CODA Museum

Steeds meer mensen ontdekken hoe ontspannend Onvergetelijk CODA is, de interactieve rondleiding voor mensen met dementie en hun mantelzorgers (partner, kinderen, buren, familie of vrienden). Het gaat er deze middag niet om of je veel over kunst weet, maar om het samen delen van verhalen en ervaringen. Voor mensen met dementie en hun mantelzorgers is Onvergetelijk CODA een ontspannen middagje uit, iedere keer weer! Speciaal opgeleide rondleiders behandelen 5 september aan de hand van het thema ‘Emotie’ een aantal kunstwerken uit de nieuwe tentoonstelling What Remains in CODA Museum. Deze keer zijn dat onder andere werken van Jan Banning (Pierre & Cinthia Phil), Marchand & Meffre (William Livingstone House), Ivo Kamphuis (On the beach) en Sébastien van Malleghem (PRISONS).

Op verschillende manier is te zien hoe mooi verval en vergankelijkheid eigenlijk kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan schilderijen waarop objecten zoals schedels en overrijp fruit te zien. Deze objecten verwijzen naar de vergankelijkheid en dus het tijdelijke karakter van het leven. In de huidige maatschappij is ook sprake van verval, alleen vinden we dit niet (meer) aantrekkelijk. De kunstenaars die meegewerkt hebben aan What Remains brengen dit juist onder de aandacht. Verval is iets tijdelijks: wat vergaat, houdt op te bestaan. In de kunst heeft het echter een tijdloos karakter.

Verval en vergankelijkheid zijn sterk verbonden met emotie. Het roept verschillende gevoelens op zoals woede, angst, verdriet, berusting en melancholie. Tijdens de rondleiding worden met name die werken uitgelicht waarin (veel) emotie te zien is.

Onvergetelijk CODA
Deelnemers bezoeken onder begeleiding van speciaal getrainde rondleiders de tentoonstelling What Remains in CODA Museum. Door samen naar kunst te kijken, vragen te beantwoorden en creatieve opdrachten uit te voeren, krijgt iedereen de mogelijkheid om niet alleen verhalen maar ook ervaringen, ideeën en gevoelens met elkaar te delen waarbij de nadruk niet op de ziekte ligt. Dankzij deze opzet is de rondleiding zowel voor mensen met dementie als voor hun mantelzorgers (partner, kinderen, buren, familie of vrienden) een bijzondere ervaring. De rondleiding begint om 14.30 uur, inloop vanaf 14.00 uur met koffie of thee.

Aan de rondleiding kunnen maximaal 14 personen deelnemen en u dient zich daarom vóór 2 september aan te melden via aanmeldingen@coda-apeldoorn.nl. Vergeet niet uw naam, telefoonnummer en het aantal personen door te geven. De daaropvolgende rondleiding staat gepland op 3 oktober.

Onvergetelijk CODA heeft dit jaar de derde prijs bij de verkiezing voor ‘Meest maatschappelijk uitje’ van de ANWB gewonnen. Daarnaast heeft CODA als eerste organisatie in de regio het vignet ‘Dementievriendelijke organisatie’ uit handen van Alzheimer Oost-Veluwe gekregen.

anwbdementie

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?