Maar wat wil Yvonne nou eigenlijk echt?

8 juni 2012, van 20:00 tot 21:45, Walviszaal Markant

Door Nataliefde

Effe Belle

Op vrijdagavond 8 juni ontmoeten drie theater-uitersten elkaar, een primeur voor Apeldoorn. Acteurs van toneelvereniging Graficus spelen samen met spelers van improvisatievereniging Effe Belle en enkele dansers een voorstelling in het kader van de Week voor de Amateurkunst.

Graficus repeteert, onder leiding van regisseur Gerard de Jong, sinds januari het stuk ‘Yvonne, prinses van Bourgondië’ van Witold Gombrowicz dat op 24 november 2012 in Gigant in première gaat. De spelers van Effe Belle leren juist geen teksten uit hun hoofd. Alles wat zij spelen is geïmproviseerd op basis suggesties van het publiek. De dansers interpreteren de thema’s van het stuk op hun eigen wijze en vullen zo de scènes aan. De bezoeker ziet de thema’s ‘Orde vs Chaos’, ‘Conformisme vs individualisme’ en ‘Arrogantie van de macht’ in de drie verschillende vormen van podiumkunsten terugkomen.

Wat krijg je als je deze werelden bij elkaar brengt? Deze avond gaan de spelers dit experiment aan. Die scène tussen de prins en zijn vader – misschien wordt die nog wel een keer gespeeld en mag u zeggen wat ze eigenlijk van elkaar vinden. Of de scène met de aanstaande prinses en haar hartsvriendin – hoe hebben zij elkaar eigenlijk ontmoet? U mag het zeggen en de spelers vlechten het ter plekke in in het verhaal. En zou u willen weten hoe het de hoofdrolspelers vijf jaar ná de afloop van het stuk vergaat? U vraagt, zij spelen! De dansers zullen op hun beurt de beelden versterken of een onverwachte wending geven.

Achtergrondinformatie

Toneelgroep Graficus
Zo’n 80 jaar geleden werd Graficus opgericht om geld in te zamelen voor ‘t goede doel. Inmiddels bestaat de vereniging uit zo’n twintig enthousiaste toneelspelers die jaarlijkse één of twee producties opvoeren. Graficus heeft stukken van Shakespeare gespeeld, maar ook van Pinter, Ayckbourn, Albee en Haye van der Heyden.

Improvisatievereniging Effe Belle
Begon 15 jaar geleden als theatersportvereniging. Sinds 5 jaar speelt Effe Belle ook lange, geïmproviseerde voorstellingen. Zo speelden ze al geïmproviseerde musicals, een impro-versie van de televisieserie “In Therapie” en een geïmproviseerde Christmas Carol.

Dansers
Beide danseressen dansen al lange tijd met elkaar. Dans improviseren op muziek is iets wat hen fascineert.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?