Mangrove

9 november 2012 - 7 november 2012, om 22:00, Bluescafé

Door Redactie

Peter Vroon

Je eigen lijn bepalen. Het typeert de werkwijze van de Apeldoornse groep Mangrove. Het kwartet bracht afgelopen juni haar derde album “Beyond Reality”uit en verraste daarmee vriend en vijand. De muziek van de groep was gegroeid, zelfverzekerder en vooral hechter gespeeld. Waardering kwam er van nationale en vooral internationale critici, maar ook van luisteraars die voorheen nog wel eens hun kritiek over de band op het puntje van hun tong hadden liggen. Roland van der Horst, Joost Hagemeijer, Pieter Drost en Chris Jonker gaan er goed mee om en ‘kritiek’ is dan ook het woord dat in het onlangs gehouden gesprek met toetsenist Jonker en zanger/gitarist Van der Horst regelmatig langskomt. Beide heren kijken terug op het ontstaan van hun, naar eigen zeggen, ‘beste album’, vlak voor hun vertrek naar het Zwitserse Pratteln, waar de groep als supportact van de Damian Wilson Band het publiek gaat vermaken.

Ergens verscholen achter één van de lange lanen die het oude Apeldoorn-West rijk is, ligt de studio van Roland. Een goed geïsoleerde plek in een schuurtje achter zijn huis, waar hij muzikale ideeën ontwikkelt en aan zijn gitaarspel werkt. Ook “Beyond Reality” werd hier gemixt. Beide heren kijken vooral uit naar het optreden in Pratteln, waarvoor manager Henri Heijink “zijn werk goed heeft gedaan”, aldus Roland en Chris. “Schitterend! De connecties die je hebt, het nieuwe album dat je weer eens stapje verder heeft gebracht, het lijkt allemaal mee te spelen. Ook de ambitie: wij willen ook graag in het buitenland optreden. Henri mailt al lang met Damian Wilson en bij zo’n tour kijk je naar de mogelijkheden. We zijn ‘special guest’. Geen half uur spelen, maar een klein uurtje. Dat geldt ook voor optredens in Nederland voor ons, zoals in De Boerderij volgend jaar 1 mei met Magenta. Waar we kunnen aanhaken, gaan we mee.”
In de afgelopen jaren gaf de band veel succesvolle optredens in binnen- en buitenland, zoals in Polen, Duitsland en Engeland, maar ondervond ook tegenslagen die er vaak bij komen kijken. Zo gingen optredens met Saga en Jadis niet door. “Er speelt altijd wel iets. Afspraken die niet na worden gekomen, dat is gewoon onfatsoenlijk” zegt Roland, in het dagelijks leven jurist. “Vlak voor het optreden in Helmond met Saga kregen wij het bericht dat een andere band zich had ingekocht voor de hele tournee, terwijl wij een keiharde toezegging hadden. Uiteindelijk ging dat concert niet door, omdat Saga weigerde te spelen: er was iets met de elektriciteit die niet aan hun normen voldeed. Achteraf konden wij er wel om lachen; volgens ons was er niets mis mee! Wij zouden met Jadis spelen, maar die tour ging niet door, want het viel in de zomer tijdens het wereldkampioenschap voetbal en ze verwachtten te weinig publiek. Overigens hadden wij toen wel graag in de Boerderij gespeeld. Wij konden het zeker waarmaken om een show van goede kwaliteit neer te zetten en daarvoor genoeg publiek kunnen aantrekken.”

Ondertussen blijft de groep keihard werken aan naamsbekendheid. Roland vertelt een anekdote over de uitreiking van de Prog Award van iO Pages, die Mangrove in 2006 won. “Het kan toch niet waar zijn” zei iemand tegen mij naderhand, “jullie winnen een prijs en ik ken jullie niet?” Daarnaast vonden wij het raar dat we die dag als winnaar niet optraden, maar dat is een ander verhaal.” Chris: “In Engeland kwam vorig jaar na een optreden iemand naar me toe, die zei “ik snap het niet, waarom ken ik jullie niet?” Die reactie krijgen we eigenlijk nog te vaak. In eigen land hadden we onlangs interviews met Music Maker, Interface en dagblad De Stentor. Die media worden weer door een ander publiek gelezen dan de bladen en websites die alleen maar progressieve rock behandelen. Eigenlijk zijn we wereldberoemd in Apeldoorn en dat proberen we uit te breiden. Maar je kan niet alles in één keer.”
Aanvang 22.00 uur entree 5,-

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?