Master of the Universe met Bas Haring

4 november 2014, om 19:30, Gigant

Door Agenda

Master of the Universe

Op dinsdag 4 november vertoont Gigant éénmalig de film “Master of the Universe”. Bij deze vertoning is Nederlands filosoof en hoogleraar Bas Haring aanwezig en verzorgt hij tevens een inleiding bij de film. Voor een ieder die interesse heeft in de bankencrises en het al dan niet niet transparant opereren van banken wereldwijd, geeft deze documentaire een bijzonder inkijkje in de financiële dienstverlening waarin slechts enkelen aan de knoppen mochten draaien en zich daarmee een “Master of the Universe” voelden. Een uniek maar ook een ontmoedigend kijkje in deze wereldvreemde branche. Kaarten kosten €15,00/€13,00 (Vriend van Gigant) en kunnen telefonisch of via www.gigant.nl gereserveerd of gekocht worden.

Over Nederlands filosoof Bas Haring

Bas Haring is een Nederlandse Filosoof en hoofddocent en hoogleraar aan de Universiteit van Leiden. Hij presenteerde het televisieprogramma “Haring” bij de RVU waarin hij op zoek ging naar antwoorden op alledaagse levens vragen met filosofische raakvlak. Hij schreef verschillende filosofische boeken en wetenschappelijk werk. Daarnaast schrijft hij ook verschillende columns voor de Volkskrant en verschillende tijdschriften. In 2014 schreef hij het boek “Proefkonijnen”, bij het gelijknamige televisieprogramma, waarin spelenderwijs allerlei wetenschappelijke en psychologische vragen de revue passeren.

“It’s like the command center of the Startrek Enterprise.
This sounds crazy, but somehow you feel, it’s the ingredient that makes you feel like the Master of the Universe.”

Over de film

Op een leegstaande verdieping van een bank in Frankfurt vertelt de Duitse voormalig investment banker Rainer Voss openhartig over de hypnotiserende dagelijkse praktijk van de financiële dienstverlening, waarmee hij soms miljoenen dollars per dag verdiende. Net als veel andere jonge handelaren maakte Voss tijdens de kapitalistische gloriedagen in de jaren tachtig een bliksemcarrière waarin weinig vragen gesteld werden en de kansen tot in de hemel reikten. Tegen het decor van glanzende kantoorflats slentert de inmiddels ontslagen vijftiger wat beschroomd over de verlaten handelsvloer en door de lege vergaderzalen en blikt hij terug op die voorbije, megalomane tijden. Met zijn zes tot acht beeldschermen waande ook Voss zich destijds een “master of the universe” die met één druk op de knop invloed uitoefende aan de andere kant van de wereld. Maar de wereld werd steeds minder overzichtelijk, gevolgen werden onvoorspelbaar, tot ten slotte de luchtbel uiteenspatte. Naast persoonlijke ontboezemingen laat Voss ook zijn licht schijnen op de huidige economische situatie in Europa, en verklaart hij waarom banken niet gauw van koers zullen veranderen of ooit transparant te werk kunnen gaan. Een uniek, maar ontmoedigend inkijkje in deze wereldvreemde branche.

Master of the Universe is gefilmd in een leegstaand gebouw in het financiële hart van Europa in Frankfurt. Terwijl Rainer Voss zich door het leegstaande gebouw begeeft neemt hij je mee in het verleden. Rainer Voss beschrijft hoe het er ooit uit zou hebben gezien en het gevoel dat het bij hem oproept , zo zegt hij: “It’s sort of a sacred place”. Het gevoel van werken in de financiële wereld beschrijft hij als: “You get the feeling that with touch of a button, you’ve changed world history.” En vervolgt later met: “It’s like the command center of the Startrek Enterprise. This sounds crazy, but somehow you feel, it’s the ingredient that makes you feel like the Master of the Universe.”

Regisseur Marc Bauder, geboren in Stuttgart in 1974, studeerde business administration en film. In 1999 stichtte hij zijn productiebedrijf Bauderfilm. Hij regisseerde meerdere documentaires, zoals No Lost Time (2000, met Christopher Bauder), Last to Know (2006, met Dörte Franke), The Communist (2006), After the Revolution (2010) en de speelfilm The System (2011). Master of the Universe is zijn huidige documentaire.

Voor zijn documentaire Master of the Universe won hij o.a. Prix Semaine de la Critique – Locarno International Film Festival (2013), de award voor beste documenaire van het German Film Critics Association Awards  en behoorde deze film tot de Officiële filmselectie van IDFA (Internationaal Documentaire Festival).
★★★★ – NRC
“Steekt sterk af bij Inside Job en Wolf Of Wall Street” – Volkskrant
“Helder, actueel en schokkend verhaal” – Parool
“Smeuïge onthullingen” – Trouw
“Fascinerend” – Telegraaf
“Forget WALL STREET and THE WOLF thereof: Rainer Voss is the real deal” – Variety
“meditative and glossy” – Hollywood reporter
“a vertiginous look inside the bubble behind the financial bubble” – New York Times

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?