Michel Szulc-Krzyzanowski – Sequenties

29 januari 2017 - 28 mei 2017, CODA Museum, Vosselmanstraat 299, Apeldoorn

Door Agenda

CODA Museum presenteert het werk van Michel Szulc-Krzyzanowski van 29 januari tot en met 28 mei 2017 in de tentoonstelling Sequenties; een bloemlezing uit eigen collectie. Krzyzanowski maakt in de jaren zeventig naam als een van de grondleggers van zwart-wit sequentiefotografie (fotoreeksen) maar omdat deze werkwijze hem geen nieuwe inzichten meer oplevert, besluit hij na ruim 15 jaar te stoppen met deze vorm van fotografie. Sinds 2016 maakt hij echter weer sequenties. Ditmaal in kleur. De tentoonstelling in CODA Museum laat een aantal reeksen zien waarmee Krzyzanowski in de jaren zeventig wereldfaam verwierf.

Michel Szulc-Krzyzanowski (Oosterhout, 1949) gebruikt zijn fotocamera om existentiële vragen over het leven en zijn bestaan te onderzoeken. De gespannen thuissituatie uit zijn jeugd is van grote invloed geweest op zijn persoonlijke groei en ontwikkeling als beeldend kunstenaar. Hij omschrijft zichzelf na de lagere school als een wispelturige jongen. Op de Westerhelling, een jongenskostschool in Nijmegen, wordt hij lid van de fotoclub en raakt hij bevriend met beeldend kunstenaar Teun Hocks. Hocks had in 2015 een overzichtstentoonstelling van geënsceneerde fotografie in CODA Museum. Zowel Hocks als Szulc-Krzyzanowski zijn met werk vertegenwoordigd is in de CODA collectie.

Door het maken van sequenties, beeldreeksen van twee of meer foto’s, probeert de twintiger Szulc-Krzyzanowski zijn plaats in de wereld te bevragen en te bevestigen. In zijn fotoseries wordt de realiteit van verschillende kanten of in verschillende fases onderzocht en getoond. Veelal gefotografeerd op verlaten stranden in Nederland, Frankrijk, Marokko, de Verenigde Staten en Mexico, speelt Szulc-Krzyzanowski met tijd en beweging en ruimtelijke begrippen als veraf en dichtbij: hij ensceneert het beeld. Zo ontstaan intrigerende reeksen van foto’s die de beschouwer uitdagen om goed te kijken en na te denken over wat er nu precies te zien is. De zo universeel mogelijke invulling van zijn foto’s – een leeg strand, de zee, een steen, een anonieme schaduw van een hand of been – is niet toevallig. Iedere toeschouwer moet zich in zijn zoektocht kunnen herkennen. Zichtbaar of onzichtbaar, de mens staat echter centraal in het werk van Szulc-Krzyzanowski.

Na wat omzwervingen en uitstapjes naar een aantal scholen en academies volgt Szulc-Krzyzanowski de Koninklijke Akademie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch waar hij samenwerkt met docenten Dick Cassée, Rob Otten en Wim Noordhoek. Zijn diploma vrije grafiek en fotografie behaalt hij in 1970 als 21-jarige. Vanaf dat moment wijdt hij zich uitsluitend aan de artistiek-conceptuele fotografie. Inmiddels heeft hij meer dan 15 fotoboeken op zijn naam staan en exposeerde hij wereldwijd in diverse musea en galeries. Zijn foto’s zijn daarnaast veelvuldig gepubliceerd in binnen- en buitenlandse media.

CODA Museum presenteert de sequenties van Szulc-Krzyzanowski in combinatie met de tentoonstelling Lilith – Under my skin. Lilith, pseudoniem van Henriëtte van Gasteren (Sevenum, 1964), fotografeert zichzelf om zo thema’s als vrijheid, identiteit en gelijkheid te onderzoeken in humoristische of absurde ensceneringen, provocerend naakt en emotionele, soms pijnlijke, zelfportretten. Wie is zij? Wie is zij in relatie tot anderen en haar omgeving? In een zoektocht naar ultieme kwetsbaarheid geeft zij zichzelf letterlijk en figuurlijk bloot. Tegelijkertijd blijft de vraag bestaan of het beeld dat de beschouwer van haar heeft ook overeenkomt met de werkelijkheid. Beide tentoonstellingen in CODA Museum worden op zondag 29 januari, 14.30 uur geopend door CODA directeur Carin Reinders.

Eduard Planting Gallery in Amsterdam toont vanaf mei 2017 het recente werk van Kryzanowski. Nieuw werk van Lilith is daar te zien in Wallflowers and other people (28 januari t/m 18 maart 2017).

 

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?