Micro-Art in foto’s in CODA Centrale Bibliotheek

7 oktober 2013, van 00:00 tot 23:59, CODA Apeldoorn

Door Agenda

CODA

Minuscule plantaardige en dierlijke organismen legt hij op de foto vast en die bewerkt hij vervolgens tot kunstwerken. Micro-organismen vormen de inspiratiewereld van fotograaf Appie Bonis. In oktober is een selectie uit zijn werk te bewonderen in CODA Centrale Bibliotheek aan de Vosselmanstraat. Al dertig jaar lang bewondert en fotografeert Appie Bonis de wereld zoals hij die in zijn tijd als onderwijsassistent biologie door de microscoop leerde kennen. Zijn fascinatie begon met het zien van kiezelwieren op microniveau, hij raakte in de ban van de vormenrijkdom die hij zag. De fijne skeletjes van de diatomeeën inspireren zijn fantasie en doen hem denken aan beelden, sieraden of organische vormen. In zijn atelier in Dongen werkt hij met een Leica Orthoplan microscoop, gekoppeld aan een Nikon D7100 spiegelreflexcamera met maar liefst 24.000.000 pixels. De mooiste foto’s bewerkt hij op de computer, hij geeft ze een extra kleurtje, verdubbelt ze en componeert het beeld. Hieruit ontstaan sierlijke kunstwerken, soms abstract in geometrische vormen, soms in groepen die aan de natuurlijke leefomgeving van diatomeeën herinneren.
Een bijzonder moment van inspiratie vormde het bezoek van Prins Willem Alexander met Prinses Maxima en minister Plasterk in 2009 aan Antarctica. Daar komt een diatomee voor met een kroonvorm. Met medewerking van de Universiteit Utrecht kwam Appie Bonis in het bezit van een preparaat met diversen diatomeeën uit de gletsjerspleet waarin het koninklijk paar afdaalde. Hieruit isoleerde hij de diatomee Eucampia Antarctica en fotografeerde deze met een enorme vergroting. Het beeld werd op een satellietopname van Antarctica geplaatst en door middel van een lichte goudkleuring en toevoeging van enkele diamanten is het een “Royal” diatomee geworden.
De fotokunst van Appie Bonis is niet onopgemerkt gebleven. Hij heeft geëxposeerd op verschillende locaties van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer en bij diverse gerenommeerde bedrijven. In 2008 en 2009 werd hij genomineerd voor de Nikon Small World Award, een zeer prestigieuze prijs die jaarlijks in New York wordt uitgereikt.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?