Movies that Matter on tour terug in Gigant

13 oktober 2015 - 2 oktober 2015, om 19:30, Giagnt

Door Redactie

Op dinsdag 13 oktober presenteert Podium & Filmtheater Gigant  i.s.m. Amnesty International de eerste film van een nieuw seizoen Movies that Matter on tour. Het nieuwe seizoen gaat van start met de indrukwekkende film “We come as Friends”.  Andere films voor komend seizoen zijn “I am Nojoom, age 10 and diverced”(november), “Drone”(december) en “The President” (januari).

De film wordt voorafgegaan met een korte inleiding en start om 19.30. Kaarten kosten €9,00/€7,00 (Vriend van Gigant) en kunnen telefonisch of via www.gigant.nl gereserveerd of gekocht worden.  

De maker van Darwin’s Nightmare trekt opnieuw naar Afrika om hedendaags kolonialisme in beeld te brengen. Met een zelfgebouwde vliegmachine bezoekt hij plekken in Zuid-Soedan om de verhalen van inwoners te horen. Onthutsend verslag van de gevolgen van modern kolonialisme in Zuid-Soedan, waar Amerikanen en Chinezen het land exploiteren.
Terwijl het kersverse land zich langzaam maar zeker in een oorlog begeeft, zoekt een stoet buitenlandse investeerders naar mogelijkheden om het grondgebied te exploiteren, onder het mom van het brengen van beschaving. De filmmaker bezoekt onder meer een Chinees oliebedrijf, dat door boringen de waterbron vervuilt. In een ander dorpje hebben Texaanse missionarissen zich ontfermd over de inwoners, die worden overgehaald om toch eens kleren te gaan dragen. Bij een traditionele dans tijdens de opening van hun nieuwe elektriciteitscentrale dragen de vrouwelijke dansers dan ook keurig beha’s boven hun rieten rokjes.
Een ouder stamlid vertelt hoe hij de woede van zijn dorpsgenoten op de hals haalde toen hij een contract tekende waarmee 600 duizend hectare grond werd afgestaan aan Amerikanen. De eerlijke verhalen van Soedanezen op microniveau, en ontmoetingen met VN-medewerkers en andere ‘weldoeners’ geven een onthutsend beeld van het moderne kolonialisme en de impact daarvan op dit deel van Afrika. Regie: Hubert Sauper | Duur: 109 min.

Waarom Movies That Matter?

Movies that Matter on tour is ontstaan vanuit het Movies That Matter filmfestival. Het idee ontstond om de daar getoonde films ook door het hele land in filmtheaters te vertonen. Om op deze manier meer mensen kennis te laten maken met de wereld om hen heen en de mensen, wiens rechten, tot op de dag van vandaag, worden geschonden. De organisatie gelooft in de kracht van film in de strijd voor mensenrechten en heeft tot doel, te vechten tegen onverschilligheid en de ogen van mensen te openen voor de wereld om hen heen.

Meer informatie over Movies That Matter of het werk van Amnesty International  vindt u op www.moviesthatmatter.nl 

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?