Nederlands Blazers Ensemble presenteert ‘Stemmen uit het Oosten’

11 oktober 2016, om 19:15, Hanoszaal, Churchillplein 1, Apeldoorn, v.a. 22,50

Door Agenda

In Europa en Nederland is de stroom vluchtelingen gesprek van de dag. En zeker ook in Apeldoorn is de opvang van vluchtelingen een actueel onderwerp. Maar hoe is het eigenlijk om gevlucht te zijn van huis en haard? Als je je vaderland ontvlucht, kun je dan je verhalen inpakken en meenemen?
Het Nederlands Blazers Ensemble geeft het antwoord op deze vraag tijdens een unieke avond met Iraanse topartiesten.

Voor wie ze (nog) niet kent: het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) is een groep van ruim twintig topmusici die, met een gezamenlijke bezieling en honger, naar avontuur theatrale muziekprogramma’s maken.
Het NBE is onder meer bekend van het Nieuwjaarsconcert, dat door de VARA op TV. wordt uitgezonden en trad op tijdens staatsbezoeken in India, Thailand en Turkije.
Het NBE was te gast in de fameuze PROMS serie in de Royal Albert Hall in Londen, en mocht de dankbetuiging van H.K.H. Prinses Beatrix,
in februari 2014 programmeren en uitvoeren. Toch is de muziek zelden, onder één noemer te vangen. Het NBE is altijd op zoek naar intrigerende samenwerkingen, met musici uit andere culturen, en spannende combinaties met andere disciplines.

Met het programma “Stemmen uit het Oosten” geeft het NBE samen met haar gasten, antwoord op de vraag: “Als je je vaderland ontvlucht,
kun je je verhalen dan inpakken en meenemen?”
De muziek bij deze voorstelling is van de jonge Iraanse componist Kaveh Vares.
En de antwoorden op deze vraag worden vertolkt door twee intrigerende Iraanse solisten, in een roerende voorstelling over oorlog en vluchten, maar ook over hoop op een nieuwe wereld.

Mohsen Namjoo is een van Iran’s meest controversiële hedendaagse singer/songwriters, die in de New York Times wordt geprezen als de “Iraanse Bob Dylan”.
Zijn kritische liedjes kwamen hem op zoveel weerstand te staan dat hij zich gedwongen voelde te vluchten naar Amerika.
Vanaf 2009 kan Namjoo niet meer terug naar Iran omdat, hij veroordeeld is tot een gevangenisstraf van vijf jaar, voor het verwerken van verzen uit de Koran in een van zijn nummers.
In 2007 gaf hij zijn eerste concert buiten Iran tijdens het Internationale Film Festival in Rotterdam!
En intussen heeft hij opgetreden in de VS, Canada, Engeland, Frankrijk, Italië en Duitsland. Hij staat bekend om zijn vermogen om Perzische traditionele- en volksmuziek, moeiteloos te fuseren met jazz, rock en blues, en om zijn onconventionele gebruik, van zijn stem als instrument. Zijn teksten en muziek zijn innovatief, eigenzinnig, en een combinatie van Perzische klassieke gedichten van dichters als Hafez, Rumi, Saadi, met eigen teksten en gedichten.

Verhalenverteller Sahand Sahebdivani (ook uit Iran) vertelt de verhalen, die zijn ouders als politiek vluchtelingen in hun vaderland achterlieten…
Sahebdivani is schrijver, verhalenverteller en muzikant.
Op zijn derde ontvluchtte hij samen met zijn ouders zijn geboorteland Iran.
In Amsterdam heeft zijn vader Iran weer tot leven gewekt door middel van verhalen: verhalen over oude helden en wijze koningen,
maar ook over zijn oma en de straat waar hij opgroeide. Hij raakte zo besmet met, het vertelvirus en reist nu door heel Nederland om zijn verhalen te delen.

Artistiek leider Bart Schneemann over de samenwerking:
“Wij houden ervan muziek te spelen uit alle windstreken en van alle tijden, en deze elkaar te verbinden. In elke voorstelling proberen wij de kracht van al, die prachtige noten te gebruiken om u een verhaal te vertellen. Een verhaal dat u zal ontroeren, verbazen en op andere gedachten zal brengen.”

Het Nederlandse Blazers Ensemble presenteert ‘Stemmen uit het Oosten’ op dinsdag 11
oktober in Theater Orpheus. De voorstelling begint om 20:00 uur en er is een inleiding die
om 19:15 uur begint. Kaarten zijn te koop via www.orpheus.nl

 

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?