Nog 3 weken en dan is het tijd voor TEDx Apeldoorn

29 mei 2015, Apeldoorn Business Campus

Door Dieuwke de Boer

Een crisis brengt de noodzaak tot verandering naar boven. Op dit moment hebben we een financiële crisis, een vertrouwenscrisis, een energiecrisis, een klimaatcrisis… Wat is er vandaag de dag niet in crisis? De manier waarop we de dingen deden, werkt niet meer, maar wat werkt wel? Het oude denken binnen het kader van bezuinigingen biedt niet de oplossingen die we willen.

Gelukkig ontstaan er nieuwe manieren van denken en doen, steeds meer gericht op ‘wij’, ‘delen’ en ‘duurzaamheid’. Cruciale elementen hierbij zijn het denken in collectieve waarde(n)creatie, delen van kennis en ideeën en rekening houden met de gevolgen van je eigen handelen voor anderen, dichtbij en ver weg. Burgers nemen hun eigen verantwoordelijkheid, nemen zelf initiatief en komen samen in actie. Wij denken dat het belangrijk is om voort te bouwen op het kapitaal van Apeldoorn, op dat wat er hier al leeft aan ideeën en gestart is aan initiatieven. We willen die ideeën en initiatieven over het voetlicht brengen, mensen met elkaar verbinden, een beweging in gang zetten of op zijn minst mensen aan het denken zetten over hoe te komen tot een collectieve lokale samenleving, waar ruimte is voor ieders talent! Een wereld waarin we durven te delen. Het thema van de eerste TEDxApeldoorn: Weconomy, Dare to Share.

Tedx Apeldoorn
Op vrijdag 29 mei aanstaande staat de allereerste TEDxApeldoorn op het programma. Een internationaal event waar sprekers uit het hele land hun visie, idee of verwondering met de aanwezigen delen.Het doel is een community bouwen met elkaar. Van elke spreker wordt een video-registratie gemaakt en later op you tube geplaatst om wereldwijd met elkaar te delen.

TED staat voor Technology, Entertainment and Design. Het is een 4 daagse conferentie naar een beproefd Amerikaans recept. TEDx is de 1 daagse variant ervan, die wereldwijd georganiseerd wordt. De ‘talks’ die tijdens TEDx worden gehouden, worden beschikbaar gesteld aan de wereldwijde internationale gemeenschap en zijn daarom in het Engels. Het onderlinge gesprek is gericht op onze Apeldoornse gemeenschap en zal dan ook in het Nederlands zijn.

We kunnen niet uitleggen hoe trots en blij we zijn om een TEDx te mogen organiseren in ons eigen Apeldoorn. Het is een prachtig event met een doel waarin wij ons helemaal thuis voelen. Met onze stichting, Stichting Paraplu Apeldoorn, organiseren wij activiteiten die aanspreken en toegankelijk zijn voor iedereen: sprankelen, verrassen, innoveren en delen is wat wij doen! Een TEDx organiseren is voor ons dus een logische volgende stap, naast de andere activiteiten die we organiseren.

We hebben een prachtig programma, met geweldige lokale en nationaal bekende sprekers. Allen betrokken bij het onderwerp Weconomy, zoals Arko van Brakel, directeur van De Baak, Rolof Mulder van het initiatief Hospitainer, en Joseph Oubelkas van het boek “Gezondheid, Liefde en Vrijheid”. Nieuwsgierig geworden? Neem een kijkje op de website, voor alle sprekers:

Inmiddels is de kaartverkoop gestart en zijn meer dan 70 van de 100 beschikbare kaarten verkocht. Wil je erbij zijn, wees dan snel!  Wil je meer weten over hoe het verder gaat met TEDxApeldoorn en/of ons volgen dan kan dat via de website, maar ook op diverse sociale media zoals Twitter en Facebook.

 

 

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?