Noriko Trilogie van Ozu bij Gigant

17 juli 2016, om 15:30, Filmzalen Gigant, Nieuwstraat 377, Apeldoorn, €9,00 (Zondagen 17, 24 en 31 juli en maandagen 18, 25 juli en 1 augustus)

Door Agenda

Early Summer

Late Spring

Tokyo Story

Na de re-releases van vier Ozu klassiekers vorig jaar, vertoont Gigant dit jaar twee nieuwe gerestaureerde films van de Japanse grootmeester: Late Spring en Early Summer. Daarnaast wordt ook Tokyo Story opnieuw vertoond. Hiermee is de trilogie over het personage Noriko (Setsuko Hara) compleet. Vanaf zondag 17 juli te zien. Kaarten voor de films zijn los verkrijgbaar aan de kassa van Gigant en via www.gigant.nl en kosten €9,00 en €7,00 voor Vrienden van Gigant.

Ozu’s Noriko Trilogie
Vorig jaar bracht filmmuseum Eye Ozu’s meesterwerk Tokyo Story al opnieuw uit in de filmtheaters. Deze zomer voegen ze daar Late Spring (‘Banshun’) en Early Summer (‘Bakushu’) aan toe. Samen vormen de films de zogenaamde Noriko Trilogie. Noriko is het personage uit de drie films, gespeeld door de Japanse steractrice Setsuko Hara, die twaalf jaar nauw samenwerkte met Ozu.

De film Late Spring is een onsentimentele tragikomedie over afscheid, opoffering en weemoed. Ozu-kenner Donald Richie noemde de film ‘één van de meest perfecte en complete karakterstudies ooit in de Japanse cinema’. In Early Summer vindt Noriko’s familie dat de 28-jarige laatbloeier maar eens aan de man moet en het huis uit. Een melancholisch portret van het proces waarin kinderen het ouderlijk nest moeten verlaten. Tokyo Story is een indringende observatie van de vervreemding tussen grootouders die op het platteland wonen en hun stadse kinderen. De film wordt aangeduid als één van Ozu’s meest dramatische films.

Late Spring
De liefdevolle Noriko woont samen met haar zachtaardige vader en haar tante die oppert dat de jonge vrouw maar eens moet gaan trouwen. De vader denkt dat hij het goede doet door zich van zijn dochter los te maken en een nieuwe, jongere vrouw te nemen. Maar Noriko wil het liefste vasthouden aan haar vertrouwde leventje. Late Spring is een onsentimentele tragikomedie over afscheid, opoffering en weemoed. Ozu-kenner Donald Richie noemde de film ‘een van de meest perfecte en complete karakterstudies ooit in de Japanse cinema gemaakt’.

Early Summer
De 28-jarige Noriko is een laatbloeier. Ze woont nog bij haar ouders, samen met haar broer en dienst gezin. Haar familie is ongeduldig en vindt dat ze aan de man moet. De hele familie bemoeit zich ermee. De enige die er niet druk mee bezig lijkt te zijn, is Noriko zelf. De film is een melancholisch portret van het proces waarin kinderen het ouderlijk nest moeten verlaten.

Tokyo Story
Een indringende observatie van de vervreemding tussen grootouders die op het platteland wonen en hun stadse kinderen en kleinkinderen in Tokyo. Wanneer het bejaarde echtpaar naar de stad komt, blijken de kinderen zo druk met zichzelf dat ze geen tijd voor hun ouders hebben. Eén van Ozu’s meest dramatische films.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?