Once Upon a Lifetime: Schilderwerken Angela Zeeuw van der Laan te zien in Salon1813

23 juni 2019, van 15:00 tot 17:00

Door Marianne Zegwaard-Waanders

Waar we haar wellicht vooral van kennen is van het Van der Valk hotel de Cantharel, dat zij met haar man Martin vanaf 1971 uitbouwde tot een prominent horecabedrijf, leren we Angela Zeeuw van der Laan nu ook kennen als kunstenares. Sinds 2007 heeft het kunstschildervirus toegeslagen. Onder leiding van impressionistisch kunstschilder Frans de Kok werd haar nieuwe roeping kunstschilder te worden realiteit. Haar werken zijn vanaf komende zondag (23 juni) te bewonderen in Salon 1813. Eigenaren van Salon 1813 Yvonne en Angela zijn blij met deze expositie.

Angela’s oog voor detail, kleur en compositie vallen op en die komen niet uit de lucht vallen, want dit zette zij al in bij de inrichting van het eigen hotel. Later vond zij tijd en energie ook vele andere locaties van de Van der Valk hotels en restaurants, andere bedrijven en woningen met veel smaak en durf in te richten. Ze zegt daarover: ,,Vrijwel onmiddellijk voelde ik dat schilderen mijn passie zou gaan worden. Het werkwoord ‘kijken’ kreeg een nieuwe betekenis. Frans de Kok leerde mij namelijk fragmentarisch kijken, elk detail te zien. En te begrijpen waarom die ene penseelstreek nu net dát effect geeft. Het proces heeft mij blijvend in de greep”. Een andere, Apeldoornse, kunstenaar Kees Blom heeft daar nog een aantal fijne kneepjes van het vak aan toegevoegd.

Er gaat geen dag voorbij of Angela is in de weer met een doek. Zij schildert altijd op linnen en heeft haar hart verpand aan olieverf. Zij is bescheiden als haar talent wordt toegedicht: ,,Talent of passie? Wellicht zijn er mensen die het met uitsluitend talent afkunnen. In mijn geval is het denk ik een combinatie van beide.” Angela’s favoriete onderwerp zijn mensen, jong en oud. Zij weet emotie in gezichten te leggen, laat ogen schitteren en karakters spreken. Haar doeken zijn blikvangers, en dat heeft niet te maken met hun aanzienlijke afmeting. Je aandacht wordt ernaar toe gezogen vanwege de kracht die ze uitstralen. Humor is een vaak terugkerend thema.

Ook Angela wordt geïnspireerd: ,,Ik ben een groot fan van Norman Rockwell. Zijn doeken zijn prachtige taferelen die mensen een spiegel voorhouden en laten glimlachen.” Andere kunstenaars die haar inspireren zijn onder andere Vincent van Gogh, Max Liebermann, Abram Efimovich Arkhipov, Kees van Dongen en Isaac Israels. Maar ook de Apeldoorner Kees Blom, die de expositie zal openen.

De opening van de expositie van Angela Zeeuw van der Laan vindt plaats op zondag 23 juni, vanaf 15.00 uur in Salon 1813 aan de Deventerstraat 13. Gratis entree en bubbels.

 

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?