Onthulling monument onvervulde kinderwens

21 juni 2014, om 16:00, Natuurpark Berg & Bos

Door Redactie

Freya

Op zaterdag 21 juni wordt om 16.00 uur in Natuurpark Berg & Bos in Apeldoorn het landelijk monument onvervulde kinderwens onthuld. Het is een plek voor bezinning, waar mensen met een onvervulde kinderwens terecht kunnen. Tegelijkertijd is het een plek waar mensen die wel kinderen hebben, kunnen stilstaan bij het feit dat het helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend is dat deze diep gekoesterde wens in vervulling gaat.

Stil verdriet

De komst van het monument is ontstaan vanuit een lokaal initiatief waar Freya, de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen, vanaf het eerste moment bij betrokken is. José Knijnenburg, directeur van Freya, is blij met de komst van het monument: “Een onvervulde kinderwens grijpt diep in in het leven van degenen die het treft. Het is een stil verdriet dat aan de buitenkant niet zichtbaar is. Het is fijn dat op deze unieke plek in Nederland recht wordt gedaan aan hun emoties. De symbolische plek – tegenover de speeltuin – is, juist ook voor mensen die wél het geluk hadden om kinderen te krijgen, mooi om even stil te staan bij het feit dat het krijgen van kinderen niet voor iedereen vanzelfsprekend is.”.

Definitieve kinderloosheid

10% tot 15% van de mensen met een kinderwens blijft om uiteenlopende redenen definitief kinderloos. Soms is dat na een (lang) traject van niet geslaagde medische behandelingen, soms na miskramen of doodgeboren kindje(s) en soms ook simpelweg omdat ze geen partner hebben gevonden om samen een kindje mee te krijgen. Dit is een verdriet dat zij hun hele verdere leven meedragen: hun toekomst ziet er heel anders uit dan ze hadden gewild. Het verdriet om definitieve kinderloosheid gaat nooit helemaal over. Op onverwachte momenten kunnen zij opeens weer geconfronteerd worden met het gemis.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?