Onthulling nieuw beeld van Wilhelminaring-winnaar John Körmeling in Sprengenpark te Apeldoorn.

13 december 2013, om 16:00, Sprengenpark, Apeldoorn

Door Agenda

www.hierzijnwij.nu

Olaf Prinsen, wethouder cultuur van de gemeente Apeldoorn, onthult vrijdag 13 december om 16.00 uur het nieuwe beeld van John Körmeling in het Sprengenpark te Apeldoorn. Körmeling, winnaar van de Wilhelminaring 2009, heeft met het door de gemeente Apeldoorn beschikbaar gestelde bedrag van max. € 50.000,- het beeld De herkomst van de meter / The origin of 1 metre gemaakt. De Wilhelminaring is een oeuvreprijs die om de twee jaar wordt toegekend aan een vooraanstaande Nederlandse beeldhouwer.

Defintie van 1 meter.jpg
John Körmeling (l) en Hans Esmeijer bij een model van De herkomst van de meter / The origin of 1 metre

Wilhelminaring
John Körmeling kreeg op 31 augustus 2009 de Wilhelminaring uitgereikt voor zijn hele oeuvre. De Wilhelminaring wordt om de twee jaar toegekend met als doel: extra aandacht te vragen voor de Nederlandse beeldhouwkunst als geheel. De prijs bestaat uit een speciaal voor de winnaar ontworpen ring en het toekennen van een opdracht voor een driedimensionaal werk in de openbare ruimte in Apeldoorn. Op deze manier ontstaat door de jaren heen een ‘state of the art’ overzicht van de Nederlandse beeldhouwkunst.

De Wilhelminaring werd eveneens toegekend aan: Joop Beljon (1998), Joep van Lieshout (2000), Jan van Munster (2002), Carel Visser (2004), Maria Roosen (2006), Piet Slegers (2011) en Hans van Houwelingen (2013).

Uit het juryrapport:
‘John Körmeling kiezen als winnaar voor de Wilhelminaring 2009 was niet moeilijk, maar gewoon een goed idee, zo simpel is het. De jury had zich weliswaar goed voorbereid op harde confrontaties over verschillen in smaak, persoonlijke favorieten, fiks uiteenlopende ideeën over hedendaagse beeldhouwkunst en controverses over het hoe, wat en waarom van kunst in de openbare ruimte. Maar zodra de lijstjes op tafel kwamen was er discussie over alle andere kanshebbers behalve over die ene: John Körmeling, natuurlijk! John Körmeling is zeker geen schoolvoorbeeld van een beeldhouwer, integendeel. Want ook al maakt hij ruimtelijk werk, Körmeling  is eigenlijk opgeleid tot architect. En ook de term architect is toch weer te beperkt voor zijn ontwerpen, die spelen met de taal en betekenis van dingen en activiteiten. Körmeling haalt de roest weg van het ingesleten gebruik van beeld- en taalcodes en presenteert ze in een nieuwe betekenis; in een ander jasje, in een andere vorm dan wat vertrouwd was of onveranderlijk leek te zijn.’
De jury van de Wilhelminaring 2009 bestond uit Anne Berk, Marijke de Goey, Marie Jeanne de Rooij, Bert van Loo en Hans Meijs.

John Körmeling
John Körmeling (1951) heeft architectuur gestudeerd aan de Technische Hogeschool in Eindhoven. Architectuur is voor hem een combinatie van bouwkunst, stedenbouwkunde en beeldende kunst. Hij is bekend van diverse al of niet gerealiseerde projecten, zoals een uitrolbaar Parkeerkleed, een Drijvend Kassahuisje, Thuisblijfmedailles, een Drive-in wheel reuzenradproject voor auto’s in Utrecht, Hi Ha-interventies in de openbare ruimte, het Starthuisje in Harkstede, NIEUW in Diepenheim, 1989 op de Hillekop in Rotterdam, het Theehuis in Breda, het Draaiend Huis in Eindhoven, etc. En heel veel auto-op-weg ideeën, bijvoorbeeld het idee om van het Museumplein in Amsterdam de breedste en kortste snelweg van Nederland te maken. Voor de Nederlandse inzending van de Wereldtentoonstelling in Shanghai 2010 ontwierp hij Happy Street. Een 410 meter lange straat in de vorm van een 8 met allerlei soorten gebouwen eraan hangend waarin het beste van Nederland te zien was: de nieuwste uitvindingen, de grootste prestaties op zee en land en de mooiste kunst.

De herkomst van de meter / The origin of 1 metre
John Körmeling kwam al rekenend aan cirkels bij toeval tot de volgende samenhang: Als de omtrek van een cirkel gelijk is aan 6 x de koninklijke el dan is de diameter van die cirkel 1 meter. De koninklijke el = 52,36 cm en is de maateenheid van de piramide van Cheops. De omtrek van een cirkel = π x de diameter. Pi = 3,141592……  Dus als de omtrek van een cirkel 6 x 52,36 cm = 314,16 cm, dan is de middellijn 314,16 cm : π = 100,00023 cm = 1,0000023 meter = 1 meter. Dit is op de tweeduizendste millimeter nauwkeurig.

Körmeling vermoedt dat de Franse wetenschappers die tijdens de expeditie van Napoleon in Egypte letterlijk alles optekenden wat ze aantroffen, zo’n cirkel hebben gezien. In die tijd waren de Fransen op zoek naar een nieuwe maateenheid. De Egyptenaren wisten al dat de aarde rond is en hadden de omtrek ervan berekend. Officieel is de meter van de aardomtrek afgeleid. Een politiek correcte, nieuwe, universele maateenheid, de meter.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?