Ontwikkelingshulp: zinnig of een bodemloze put?

7 november 2018, om 20:00, ACEC-gebouw, Roggestraat 44, Apeldoorn

Door Agenda

Ontwikkelingswerker Henk Holtslag wil graag met u in discussie over dit thema. Henk begon zijn “hulpcarrière” in 1980 als lid van het Apeldoorns Energie Commité. Het idee was dat elke boer zijn eigen energie zou kunnen /moeten opwekken met een windmolen. Met collega’s bouwde hij een windmolen die echter met een storm explodeerde.

Met de ervaring van deze mislukking in Nederland ging hij met zijn gezin naar Nicaragua en werkte daar 4 jaar in een project met windmolens voor irrigatie. Toen ook dat deels mislukte kwam het inzicht; “Simple is not easy”. Het moest eenvoudiger en goedkoper en hij ging daarom door met de zogenaamde Touw pomp, een handpomp die met lokale materialen gebouwd kon worden.

Dat werd wel een succes en met anderen trainde hij lokale bedrijfjes met als resultaat dat er nu 70.000 touwpompen die ruim 30% van de water voorziening op het platteland in Nicaragua verzorgen. Die pompen zijn gebouwd door bedrijfjes die doorgingen na de training.
Nu in Nederland werkt hij via korte missies in Afrika vanuit dezelfde visie.
Henk zal tijdens het OKW-café van 7 november vertellen over zijn ervaringen in een tiental ontwikkelingslanden met mislukkingen en nu ook successen.

Wilt u uw mening geven over ontwikkelingssamenwerking of ….alleen maar luisteren, kom dan op 7 november naar het OKW-café in het ACEC gebouw.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?