Onvergetelijk CODA: rondleidingen voor mensen met dementie, hun partner, vrienden of familie.

4 december 2017, van 14:00 tot 16:00, CODA Museum, Vosselmanstraat 299, Apeldoorn 

Door Agenda

Onvergetelijk CODA heeft al drie jaar de eerste maandag van de maand plaats in CODA Museum. Tijdens deze bijzondere rondleiding voor mensen met dementie en hun mantelzorgers staat samen genieten centraal. Het gaat er niet om hoeveel u over kunst weet, maar vooral om het delen van verhalen en ervaringen. De laatste rondleiding van dit jaar staat gepland op maandag 4 december en heeft als thema ‘Op reis’. U kunt zich voor deze middag aanmelden door een mail te sturen naar aanmeldingen@coda-apeldoorn.nl; u bent vanaf 14.00 uur van harte welkom voor een kopje koffie of thee.

Tijdens de rondleiding op 4 december staan we stil bij verschillende werken die in twee tentoonstellingen in CODA Museum te zien zijn, namelijk Expedition Nature en Winterreise. Het thema is deze keer ‘Op reis’: veel mensen gaan op reis om bijvoorbeeld nieuwe plekken te ontdekken, dichtbij huis of verder weg. Daarnaast zijn er ook mensen die noodgedwongen op reis gaan – omdat hun woonomgeving niet meer veilig is bijvoorbeeld. Maandag 4 december gaan we samen op reis door CODA Museum waar we vijf werken bekijken die allemaal op hun eigen manier het thema ‘Op reis’ verbeelden. Is aan deze werken te zien wie op reis gingen? Of waar ze heen gingen of waarom?

Expedition Nature | Winterreise

Kunstenaar Karin Bos is gespecialiseerd in schilderen, tekenen en grafiek en in Expedition Nature wordt werk van de afgelopen tien jaar van haar getoond. Hierin is goed te zien hoe het landschap haar leidt in haar onderzoek naar wat de mens en reizen met elkaar verbindt. Naast deze solotentoonstelling heeft zij als gastcurator twintig kunstenaars uitgenodigd om ook een bijdrage aan de groepstentoonstelling te leveren. Expedition Nature toont deze werken en dit levert een bijzondere kijk op reizen op. We gaan vier van deze werken bekijken.

Winterreise is ongetwijfeld de meest duistere en fascinerende liederencyclus uit de klassieke muziek. Franz Schubert componeerde in 1827 de muziek bij de gedichtenreeks Die Winterreise van Wilhelm Müller. Beeldend kunstenaar en psychiater Renée Wolters probeert in haar werk de diepere betekenis van de liederen te ontsluiten, die het verhaal vertellen van een naamloze jongeling, die tijdens een eenzame winterse zwerftocht probeert een verloren liefde te verwerken.

Onvergetelijk CODA: iedere maand de moeite waard

Met een maandelijks wisselend thema is deelname aan Onvergetelijk CODA iedere keer de moeite waard! Onze rondleiders begeleiden en inspireren de deelnemers door samen naar kunst te kijken, vragen te stellen en door samen creatieve opdrachten uit te voeren. Iedereen krijgt de mogelijkheid om verhalen, ervaringen en ideeën (met elkaar) te delen. Onvergetelijk CODA is voor mensen met dementie én voor hun mantelzorgers een ontspannen middagje uit, iedere keer weer.

Aanmelden

Aan de rondleiding kunnen maximaal 14 personen deelnemen. Meld u daarom uiterlijk vrijdag 1 december aan via aanmeldingen@coda-apeldoorn.nl onder vermelding van ‘Onvergetelijk CODA’. Vergeet niet uw naam, telefoonnummer en het aantal personen door te geven. De eerste rondleiding in 2018 staat gepland op maandag 5 februari.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan: positieve bijdrage Onvergetelijk-programma

Kunst verrast, verrijkt en verbindt. Vanuit de overtuiging dat musea voor iedereen toegankelijk moeten zijn, verwelkomen een aantal musea – waaronder CODA Museum – expliciet groepen voor wie museumbezoek niet vanzelfsprekend is. Het Onvergetelijk-programma voor mensen met dementie en hun dierbaren is hier een krachtig voorbeeld van. Dat dit programma niet alleen positief beoordeeld wordt door deelnemers blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat door VU medisch centrum is verricht. Hieruit blijkt dat het ook een positieve bijdrage levert aan een dementievriendelijke samenleving. Wie het volledige onderzoek wil lezen, kan dit downloaden via www.onvergetelijkmuseum.nl.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?