Open Monumentendagen

9 september 2012, van 10:00 tot , Divers

Door Redactie

Wat is er mooier voor Apeldoorn, de ¨Stad in het Groen¨, om ook eens de aandacht te vestigen op het Groen van Toen? Dat is namelijk het thema van de landelijke Open Monumentendag 2012, die in Apeldoorn het hele weekeinde van 8 en 9 september wordt gehouden.

Iedereen kan op beide dagen weer (gratis!) talrijke monumentale panden bekijken, en ditmaal dus ook hun groene omgeving, zoals tuinen, parken en natuur. En daar is ook nog van alles te doen en te zien, zoals – al dan niet begeleide – wandelingen, ommetjes, exposities, naar verhalenvertellers luisteren, enz.

Vanwege het groene thema zijn er in 2012 ook veel objecten buiten de bebouwde kom opengesteld. Omdat er zich in de omgeving van Apeldoorn een uitstekend ´groen´ fietspadennetwerk uitstrekt, is er een ´monumentale´ fietsroute uitgezet Deze is ook heel geschikt voor gezinnen met kinderen.

De fietsroute leidt onder andere langs Kasteel Het Spelderholt, Hoenderloo (meerdere activiteiten), Hoog Buurlo (o.a. schaapkooi), en Radio Kootwijk. In Loenen kunt u naar Kasteel Ter Horst en het Ereveld. Bij het Uddelermeer vindt zaterdag (vanaf 11 uur) de ¨Slag om de Hunneschans¨ plaats. Binnen Apeldoorn is er van alles te zien en te doen in ondermeer Park Berg en Bos, het Paleispark, Huize Groenoord en de (gerestaureerde) Koning Willem III-kazerne.

Op de speciale folderkaart staan de (15!) opengestelde locaties en de fietsroutes aangegeven en staat een omschrijving van de locaties en activiteiten vermeld. Meer én de meest actuele informatie vind u op de site: www.monumentendagenapeldoorn.nl

De folderkaart is gratis verkrijgbaar bij o.a. CODA, VVV, veel boekhandels en horecagelegenheden. Op zaterdag 8 september om 10.00 uur zullen wethouder Nathan Stukker en zijn dochtertje de aftrap´van de monumentale fietsroute verrichten bij Kasteel Het Spelderholt in Beekbergen. Het Open Monumenten Comité bestaande uit leden van de Stichting Apeldoornse Monumenten, CODA en Gemeente Apeldoorn heten u hierbij van harte welkom.

Paleis het Loo

Paleis Het Loo neemt ook dit jaar weer deel aan de landelijke Open Monumentendagen op zaterdag 8 en zondag 9 september aanstaande. Aansluitend bij het landelijke thema ‘Groen van Toen’ is er speciale aandacht voor de paleistuinen en worden er gratis buitenrondleidingen aangeboden.

Speciaal ter gelegenheid van de Open Monumentendagen verzorgen gidsen van de Stichting ’t Konings Loo gratis buitenrondleidingen, waarbij zij ingaan op de historie van paleis en tuinen. De rondleidingen starten zowel zaterdag als zondag op het voorplein om 11.30, 12.30, 13.30 en 14.30 uur en duren circa 40 tot 50 min. Reserveren is niet nodig.

In de tuin wordt deze zomer speciale aandacht besteed aan historische groentegewassen, die vroeger zowel om hun decoratieve waarde als consumptiewaarde gehouden werden, zoals kievitsbonen, snijbiet, kardoen (lijkt op artisjok) en diverse koolsoorten.

Onder de colonnades achter in de tuin is de presentatie ‘Het Loo: een Vorstelijke Buitenplaats’ te zien, die een beeld geeft van het ontstaan van de buitenplaats in de 17de eeuw, de bewoning in de tijd van koningin Wilhelmina en  het heden. Het Loo vormt anno 2012 de grootste buitenplaats van Nederland met hét toonbeeld van een 17de-eeuwse Hollandse baroktuin.

Kijkje vanaf het dak

Het paleisdak wordt dit weekend opengesteld voor publiek, voor een weids uitzicht over de tuin en het omliggende gebied. Voor kinderen zijn er speurtochten door de tuin en het paleis verkrijgbaar.

Paleis Het Loo en de tuinen zijn op 8 en 9 september 2012 geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Tijdens de Open Monumentendagen gelden reguliere entreetarieven.   

Voor meer informatie zie ook: www.openmonumentendag.nl en www.erfgoedweekapeldoorn.nl

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?