Oranje en de nationale streekdrachten

13 juni 2012 - 16 september 2012, Paleis Het Loo

Door Nataliefde

De tentoonstelling laat zien hoe streekdrachten een belangrijke rol speelden in het uitdrukken van de wederzijdse verbondenheid tussen koningshuis en volk.

Zo kregen Koningin Wilhelmina en Prinses Juliana prachtige handgemaakte streekkostuums cadeau, die zij bij hun bezoeken aan Friesland en Zeeland hebben gedragen. Niet alleen de vorstin, maar ook haar onderdanen presenteerden zich bij diverse gelegenheden in streekgebonden kleding, zoals bijvoorbeeld bij de bekende verjaardagsdefilés langs het bordes van Paleis Soestdijk. Hierbij werden tevens vele klederdrachtpoppen aan de Koninklijke Familie aangeboden. Een selectie van deze poppen zal – na de drukbezochte poppenexpositie op Paleis Het Loo in 2010 – ook in deze tentoonstelling opnieuw te zien zijn.

Uit de ‘Collectie Koningin Wilhelmina’ van het Nederlands Openluchtmuseum zijn streekkostuums en kledingstukken, alsmede sieraden te zien. Deze zijn in 1898 Affiche van de tentoonstelling ter ere van de inhuldiging van koningin Wilhelmina, 1898 en vanaf 1948, ter gelegenheid van de inhuldiging en het 50-jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina, bijeengebracht. Tussen deze objecten bevinden zich lang verloren gewaande kledingstukken uit 1898.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?