Orkest van de 21ste eeuw opent Young Composers Meeting

17 februari 2013, van 16:00 tot 16:30, Stadhuiszaal, Apeldoorn

Door ereprijs

Deen van Meer

Voor de 19e keer komen Componisten uit de hele wereld naar Apeldoorn voor de Young Composers Meeting 2013 die wordt geopend op 17 februari aanstaande, aanvang 16.00 uur, met een optreden van het Orkest van de 21st Eeuw o.l.v. Bas Wiegers en die duurt tot en met vrijdag 22 februari wanneer de week wordt afgesloten met een slotconcert door de ereprijs o.l.v. Rob Vermeulen.

Het openingsconcert van de Young Composers Meeting 2013 zal dit jaar voor het eerst in de Stadhuishal van Apeldoorn zijn. Deze keer met een uitvoering van Het Orkest van de 21ste Eeuw, een initiatief van de ereprijs om te komen tot een nieuw hedendaags orkest in samenwerking met Het Gelders Orkest uit Arnhem. Het belooft een mooie samenwerking te worden onder leiding van Bas Wiegers. Alle 16 deelnemers aan de YCM zullen aanwezig zijn en op deze manier voor het eerst kennismaken met het orkest.

Uit een samenwerking met Ensemble Nouvelles (Mons, Belgie) en Ensemble Télémaque (Marseille, Frankrijk) en een eerdere ervaring met ‘Boxing Pushkin’ ontstond het concept voor het Orkest van de 21st Eeuw. Een nieuwe vorm tussen symfonie orkest en ensemble dat zich richt op het uitvoeren van de composities van nu en de toekomst. Enerzijds betekent dat los komen van het historische orkest ‘format’ en anderzijds het zoeken naar een (nieuwe) of aanvullende vorm om te kunnen anticiperen op de huidige en toekomstige tijdgeest waarbinnen zich de hedendaagse muziek verder kan en gaat ontwikkelen, zonder de historische waarde en betekenis uit het oog te verliezen. Een flexibel en zich ontwikkelend instrument, een integrale presentatie voor alle zintuigen. Naast bestaande en bekende (klassiek) instrumenten zullen elektrische instrumenten een grotere rol gaan innemen zal de stem aan het instrumentarium worden toegevoegd. Het Orkest van de 21ste Eeuw biedt hierdoor een nieuwe zintuiglijke ervaring.

Uitgevoerd worden werken van:
– Martijn Padding – HOP
– Mark-Anthony Turnage – Blood on the Floor
– Ted Hearne – First World
– Martijn Padding – Three Reflections on previous Thoughts – soliste: Caroline Cartens

Het Orkest van de 21 st Eeuw bestaat uit leden van orkest de ereprijs en Het Gelders Orkest met Caroline Cartens (sopraan), Merlijn Runia (sopraan), Madieke Marjon (mezzo-sopraan) en Bart Lelivelt (accordeon) en dat alles onder leiding van Bas Wiegers.

Bas Wiegers studeerde aan de conservatoria van Amsterdam en Freiburg. Als violist was hij een lid van het Asko Ensemble en trio 7090 en een frequente gast in andere ensembles als Ives Ensemble Ives, Remix Ensemble (Portugal), Anima Eterna en de Nederlandse Bachvereniging.

Als dirigent heeft Wiegers dezelfde brede muzikale fascinatie en ondogmatisch oriëntatie die hem als violist markeert.

Hij was gastdirigent voor een groot aantal ensembles en orkesten met een breed scala aan repertoire. Hij dirigeerde Holland Symfonia, Den Haag Philharmonic, het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Nederland Symphony Orchestra, het Gelders Orkest, Amsterdam Sinfonietta, Asko|Schönberg, het Nieuw Ensemble, Slagwerk Den Haag en vele anderen.

Hij werkte samen met vele beroemde solisten, bijvoorbeeld Claron McFadden, Cora Burggraaf, Liza Ferschtman, Bart Schneemann en Anssi Karttunen. Ook actief op het gebied van opera, Wiegers uitgevoerd “Noye´s Fludde” door de Britten, “Les Mamelles de Tirésias” en “La Voix Humaine” door Poulenc en “Een oceaan van Rain” door Kyriakides.

Hij dirigeerde voor diverse internationale festivals zoals het Gaudeamus Festival, het Huddersfield Contemporary Music Festival, de London Almeida Festival en de Aldeburgh Music Festival. Hij is zeer actief in de wereld van nieuwe muziek, Wiegers heeft nauw samengewerkt met Louis Andriessen, Theo Loevendie, Martijn Padding, Klaas de Vries, Klas Torstensson, George Benjamin, Oliver Knussen, Michael Finnissy en vele anderen.

In September van 2012 werkte hij samen met Peter Eötvös met het Koninklijk Concertgebouworkest als de tweede dirigent aan de vierde symfonie van Charles Ives. Hij was assistent-dirigent van het dezelfde orkest onder Mariss Jansons in Amériques van Edgard Varèse en meer recentelijk onder Susanna Mälkki tijdens het Holland Festival 2012. Toekomstige engagementen omvatten bijvoorbeeld het Brabants Orkest, Britten Sinfonia en MusikFabrik.

In 2009 ontving Bas Wiegers van het Kersjesfonds de subsidie voor dirigenten. Naast beoordelingen uitvoeren, is hij ook artistiek leider en dirigent van het String Jeugdorkest Nederland.

 

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?