Orpheus voorstelling: Het Nationale Toneel – De Storm

11 april 2014 - 24 maart 2014, om 20:00, Theater Orpheus Apeldoorn

Door Agenda

Orpheus

Illusie en werkelijkheid in klassieker van Shakespeare
Met: Mark Rietman, Pieter van der Sman, Jaap Spijkers, Vincent Linthorst, Anniek Pheifer, Jappe Claes, Reinout Scholten van Aschat, Hannah Hoekstra, Hajo Bruins, Tibor Lukács e.a.

De Storm van William Shakespeare is dreigend, rauw, poëtisch en grotesk. Regisseur Johan Doesburg neemt met dit grootse drama zijn lijn van eigenzinnige Shakespeare regies weer op. Met grote namen zoals Mark Rietman en Jaap Spijkers, en de nieuwe aanwinsten van het Nationale Toneel Hannah Hoekstra en Reinout Scholten van Aschat.

Een eiland, ver van de bewoonde wereld. Hier heerst Prospero, eens heerser over het machtige Milaan. Twaalf jaar geleden werd hij door zijn broer Antonio van de troon gestoten. Diep gekrenkt regeert hij nu over zijn dochter Miranda, de luchtgeest Ariel en over Caliban, de oorspronkelijke koning van het eiland. Het toeval wil dat zijn verraderlijke broer met zijn aanhang langs het eiland vaart. Prospero ziet zijn kans schoon om hen voor hun misdaden te straffen. Hij ontketent een storm, die het schip doet zinken en de opvarenden op het eiland laat aanspoelen. Alles wat daarna gebeurt is een toneelstuk in een toneelstuk onder regie van Prospero.

Als schaakstukken verplaatst hij de drenkelingen over het eiland. Hij laat hen de fatale gebeurtenis van twaalf jaar geleden in allerlei varianten naspelen in de hoop dat ze er iets van leren. Uiteindelijk brengt hij hen samen voor het eindspel. Zal hij op dit beslissende moment zijn macht gebruiken voor wraak? De wraak waarop hij meent recht te hebben? Of springt hij over zijn eigen schaduw en is er ruimte in zijn hart voor vergiffenis? Maar als hij hen vergeeft, maakt dat hem dan niet nog machtiger?

In De storm gebruikt William Shakespeare een eiland als beeld voor de wereld. Op het eiland zoeken zijn personages op steeds andere manieren naar de betekenis van macht en een ideale samenlevingsvorm. De storm is zoals alle grote werken van Shakespeare een harde afrekening met de werkelijke wereld. Het is het drama van de verloren illusies, van de bittere wijsheid en van de volhardende hoop.

Vrijdag 11 april
Aanvang: 20.00 uur
Rabobankzaal
1e rang: € 27,50
2e rang: € 25,00

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?