Plan PvdA geeft goede aanvulling op statiegeldsysteem

4 juni 2015, van 00:00 tot 23:59

Door Redactie

Het plan van Tweede Kamerlid Yasemin Çegerek (PvdA) om een retourpremie in te voeren op gebruikte plastic flesjes en blikjes is een uitstekende aanvulling op het bestaande statiegeldsysteem. Volgens TOMRA, fabrikant van retourautomaten, is het plan zonder meer haalbaar en kan het zorgen voor een nog efficiënter gebruik van de al bestaande retourautomaten in de supermarkten en een nog hogere recyclingopbrengst. 
 
Het plan behelst geen uitbreiding van statiegeld, maar een wezenlijk nieuw in te richten systeem dat een uitkomst biedt voor alle betrokken partijen in de al jaren slepende strijd over statiegeld. Op dit moment lopen er al experimenten met dezelfde strekking bij scholen en sportclubs. Het PvdA-initiatief kan deze experimenten alleen maar kansrijker maken. 
 
René Hissink, directeur van TOMRA, licht toe: “Afval bestaat niet. We hebben hier te maken met een enorme stroom aan grondstoffen die grof geld waard is, wanneer materialen goed aan de bron worden gescheiden. Wanneer dit geld wordt gebruikt om een goed ingericht systeem draaiende te houden, is het retourpremie-plan van de Partij van de Arbeid de oplossing waar iedereen naar op zoek is. Geen hoge kosten voor de industrie, een consument die wordt beloond en een schoon milieu voor ons allemaal. Wat wil je nog meer?”

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?