Planetaire nevels

3 april 2014, om 19:30, Het Kristal, Distelvlinderlaan 200, Apeldoorn

Door Agenda

Vereniging Triangulum

Lezing sterrenkunde in Apeldoorn

Op donderdag 3 april a.s. organiseert de vereniging voor weer- en sterrenkunde “Triangulum” een lezing met als onderwerp: “Planetaire nevels”. Inleider is Prof. dr. Kees de Jager.

In deze lezing wordt ingegaan op planetaire nevels, die door een niet al te goede kijker gezien lijken op een planeetje. Het is echter een gaswolk: het stralende levenseinde van een zonachtige ster. Ook onze de zon zal over circa 5 miljard jaar zijn overgegaan in een gaswolk, die zich bevindt om de gecomprimeerde rest van de zon zelf. Die rest van de zon is dan ineen gekrompen tot een witte dwerg. Het is niet onwaarschijnlijk dat tegen die tijd ook de binnenste planeten, waaronder de aarde, in deze gaswolk zijn verdwenen.

De levensloop van de zon zal in deze lezing uitvoerig worden besproken. De theorie hierachter lijkt simpel en duidelijk. Maar recente waarnemingen van planetaire nevels tonen echter aan, dat er meer aan de hand is. Het einde van sterren als de zon wordt blijkbaar vaak gemarkeerd door niet één maar verscheidene explosies. Hoe dat mogelijk zou kunnen zijn, wordt door de spreker uitgebreid belicht.

Prof. De Jager is een bekend wetenschapper met wereldfaam en hij heeft een zeer groot aantal publicaties op zijn naam. Door zijn gevorderde leeftijd geeft hij nog maar zelden publiekslezingen in het land. Des te meer verheugt het ons, dat hij zich bereid heeft verklaard om deze meer dan interessante lezing voor onze vereniging te willen verzorgen.

De lezing wordt gehouden in de zaal van het multifunctioneel centrum Het Kristal, Distelvlinderlaan 200 in Apeldoorn. Aanvang 19.30 uur. De toegangsprijs voor niet-leden is 5 euro. Voor meer informatie zie de website van de vereniging www.triangulum.nl

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?