Plantaardige VegaVrijdag bij Gasterij Leienplein10 met handgemaakte muziek

1 april 2016, Gasterij Leienplein10

Door Agenda

Op vrijdag 1 april (geen grapje) serveert Gasterij Leienplein10 een heerlijk veganistisch 3-gangenmenu incl. consumptie en amuses voor €29,–. Er komt een aantal hooggeplaatste gasten, waaronder een wethouder, een gedeputeerde en een statenlid. Daarnaast komt muzikant Paul Mulder die met handgemaakte muziek de avond compleet maakt. Iedereen, omnivoor, flexitarier, vegetariër of veganist is welkom!
Steeds meer Nederlanders hebben vleesvrije dagen en steeds meer mensen noemen zichzelf flexitarier, vegetariër of veganist (geen dierlijke producten). Ook de VN doet mee, zij heeft 2016 uitgeroepen tot het internationale jaar van de boon omdat powerpeulen (zoals lupine, soja en de gewone bruine boon als eiwitvervanger voor vlees) gezond en duurzaam zijn. Kortom, vaker vleesloos eten is helemaal hip.
Sommige mensen vinden het lastig om anders te koken. Zij kunnen inspiratie opdoen bij de VegaVrijdagrestaurantavonden.
Aanmelden kan op informatie@vegavrijdagrestaurants.nl. Voor meer informatie, zie https://www.facebook.com/VegavrijdagApeldoorn.
Ter informatie:
Twee jaar geleden zijn Nathalie Hoogstraten, Peter Gootjes, Winnifred den Breeje en Maaike Moulijn gestart met de VegaVrijdag restaurantavond. Alle restaurants in Apeldoorn en omstreken zijn aangeschreven met de vraag of zij lekkere vegetarische en veganistische menu’s konden voorschotelen en of zij deze menu’s op vrijdag extra aantrekkelijk wilden maken met een gratis drankje of speciale menuprijs. Als ze dat deden, dan zouden de vier vrijwilligers zorgen voor een restaurantavond met een spreker of muzikant en voor vele gasten. Vele restaurants wilden aan dit initiatief meedoen. En voor heel veel Apeldoorners en vele gasten erbuiten bleek dit een aantrekkelijk initiatief te zijn. De restaurantavonden zijn vaak binnen enkele uren tot enkele dagen volledig vol geboekt.
Dat de vraag naar vegetarische (geen vlees en vis) en veganistische (geen dierlijke producten, dus ook geen melk, eieren en honing) gerechten groeit, past helemaal in de trend dat steeds meer mensen minder vlees eten. Er komen steeds meer flexitariers, vegetariërs en veganisten bij. Dat is ook niet zo vreemd. Velen vinden vlees weliswaar lekker en het was ook een gewoonte om dagelijks vlees te eten, maar de laatste tijd staat vlees staat steeds vaker in een kwaad daglicht. De Gezondheidsraad heeft in november geadviseerd om minder vlees en meer plantaardig te eten uit gezondheidsoverwegingen. Maar ook vanuit aspecten als milieu, klimaat, honger en dierenwelzijn bekeken, is het verstandig als iedereen minder vlees eet. Als alle inwoners van de Europese Unie bijvoorbeeld de helft minder vlees, zuivel en eieren eten, dan daalt de uitstoot van broeikasgassen met 25-40 procent. Bovendien is dan 23 procent minder land nodig voor de voedselproductie, zo heeft het Planbureau voor de Leefomgeving in 2014 berekend. Zo eenvoudig is het om de broeikasuitstoot te verminderen en meer voedsel te kunnen verbouwen zodat er minder honger hoeft te zijn op aarde.
Om een aantrekkelijk vegetarisch of plantaardig alternatief te bieden, is het nodig dat restaurants betere gerechten aanbieden dan de standaard loempia’s en gevulde omelet. De restaurants die deelnemen aan de VegaVrijdag doen dat. Vrijwilligers van de VegaVrijdag testen eerst het menu van een restaurant dat wil deelnemen. Alleen als het menu lekker genoeg is, wordt er een restaurantavond georganiseerd.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?