Programma over mobiliteit en mobiel erfgoed tijdens Open Monumentendagen

13 september 2014 - 14 september 2014, CODA

Door Redactie

CODA

Thema Op reis! staat 13 en 14 september centraal

De landelijke Open Monumentendagen 2014 hebben plaats in het tweede weekend van september. Het centrale thema dit jaar is Op reis en deze dagen staan daarom in het teken van mobiliteit en mobiel erfgoed. Het OMD-comité Apeldoorn stelt een interessant programma rondom dit landelijke thema samen dat door de associaties en verwante onderwerpen heel divers wordt.

Het thema Op reis laat mensen reizen – niet alleen over land, over water en per spoor, maar ook door verhalen en door de tijd. De bezoekers van deze 28e editie van Open Monumentendagen worden tijdreizigers die hun (monumentale) grenzen kunnen verleggen.

Op reis gaat over mobiliteit, over middelen van vervoer, over mobiel erfgoed, over infrastructuur (wegen, spoorlijnen en kanalen), over handel en over de gebouwde monumenten die daarbij horen. In en om Apeldoorn sluit het nauw aan bij andere evenementen die voorafgaand aan de Open Monumentendagen georganiseerd worden. Zo kent het evenement rondom de viering van 200 jaar Koninkrijk in juni zijn hoogtepunt dat eveneens inhaakt op het thema mobiliteit. De industriële revolutie vond plaats in de beginjaren van ons Koninkrijk waardoor goede vaarwegen voor aan- en afvoer van grondstoffen en producten noodzakelijk waren. Maar dit thema biedt meer aanknopingspunten voor de Open Monumentendagen in Apeldoorn dat van oudsher een belangrijk knooppunt van wegen is. CODA en het Apeldoorns Gidsen Collectief besteden ruimschoots aandacht aan de tientallen herbergen, tapperijen en taveernes die Apeldoorn al in het verleden rijk was.

Locaties die deelnemen aan deze Apeldoornse editie van de Open Monumentendagen zijn onder andere Paleis het Loo, het Zwitsal-complex, het Ereveld Loenen, de Woeste Hoeve, de Koning Willem III-kazerne, Hoenderloo en Radio Kootwijk.

Meer informatie over het programma en de deelnemende locaties is vanaf medio juni te vinden op www.monumentendagenapeldoorn.nl en via berichtgeving in de krant. Open Monumentendagen Apeldoorn is ook te volgen via Twitter (#OMD055) en Facebook (openmonumentendag.apeldoorn).

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?