Protestfietstocht jaarlijkse sluiting Kroondomein

13 september 2014 - 8 september 2014, Café de Hamer

Door Partij voor de Dieren

Partij voor de Dieren

Binnenkort worden grote delen van het Kroondomein enkele maanden voor het publiek gesloten. Officieel voor de rust van het wild. In werkelijkheid voor ongestoorde Koninklijke jachtpartijen. De Partij voor de Dieren organiseert aanstaande zaterdag een protestfietstocht en roept de Koning op om af te zien van de jaarlijkse sluiting.

Er is veel kritiek op de jaarlijkse sluiting van het Kroondomein. 1) In 1959 heeft Koningin Juliana het Kroondomein geschonken aan de staat maar daarbij is bepaald dat het jachtrecht voorbehouden blijft aan de Kroondrager (die het om die reden ook mag afsluiten). Vreemd dat iets aan ons gegeven is terwijl we er geen zeggenschap over hebben. Daarbij geldt ook nog dat meer dan 80% van de Nederlanders vindt dat de plezierjacht, zoals die door de Koninklijke familie beoefend wordt, verboden zou moeten worden. 2) Elk jaar betaalt de Staat een forse som aan subsidies voor natuurbeheer en recreatie aan de Kroondrager (in 2006: € 679.204,81), terwijl vele fietsers en wandelaars het gebied een kwart van het jaar niet kunnen gebruiken (tussen 15 september en 25 december is het gebied afgesloten). 3) Er zijn al vele acties en betogingen tegen de jacht en tegen de sluiting van het Kroondomein geweest. 4) Vorig jaar is er voor het eerst in de geschiedenis een petitie ingediend bij de Apeldoornse gemeenteraad. Dit ging over de sluiting van het Kroondomein en laat zien hoe het onderwerp leeft. De petitie had binnen een mum van tijd genoeg ondertekenaars om op de agenda gezet te worden. Na de overhandiging van de petitie en een bespreking in een politieke markt, heeft de initiatiefnemer van de petitie er niets meer over gehoord.

De Partij voor de Dieren vindt dat de jaarlijkse sluiting niet van de agenda mag verdwijnen. Het Kroondomein moet jaarrond geopend worden en de (plezier)jacht van de Koninklijke familie moet afgeschaft worden. Daarom organiseert ze aankomende zaterdag – vlak voor de afsluiting van het gebied op 15 september – een protestfietstocht door het Kroondomein. Jachtkenner Harry Voss zal de fietsers bijzondere verhalen vertellen over de Koninklijke jachtpartijen op het Kroondomein. Iedereen die wil meefietsen is van harte uitgenodigd. De tocht begint op zaterdag 13 september om 10.30 uur bij café de Hamer, Zwolseweg 275 in Wenum Wiesel en is ongeveer 15 km lang.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?