Roparun door Apeldoorn

19 mei 2013 - 20 mei 2013, van 20:00 tot 02:00

Door Joke de Wolde

Jeroen Taalman

De Roparun van Hamburg naar Rotterdam, die op zaterdag 18 mei start, komt zondagnacht 19 mei door Apeldoorn en Ugchelen. De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs en Hamburg naar Rotterdam waarbij teams een sportieve prestatie leveren om geld op te halen voor zorg aan mensen met kanker. Dus nadrukkelijk niet voor onderzoek naar kanker, maar het geld gaat naar organisaties die als doel hebben, mensen die met kanker te dealen hebben, het zo aangenaam mogelijk te maken. Vorig jaar is een deel van de opbrengst bij voorbeeld besteed aan koelhelmen voor het Gelreziekenhuis, die de chemotherapie en de eventuele haaruitval minder erg maken. Dit jaar lopen er ca 250 teams vanuit Parijs naar Rotterdam en ca 100 vanuit Hamburg naar Rotterdam.

Een Roparunteam bestaat uit maximaal acht lopers die ieder gemiddeld zo’n 65 kilometer lopen oftewel meer dan anderhalve marathon. Daarnaast bestaat een team uit minimaal twee fietsers en een aantal begeleiders, zoals chauffeurs, verzorgers, cateraars en een teamcaptain. Elk team is zelf verantwoordelijk voor de invulling van de taken en telt gemiddeld 25 personen. Naast de sportieve inspanning, moet er ook een inspanning geleverd worden om geld op te halen voor het doel. Dit doen zij onder meer door sponsors te zoeken en loten te verkopen.

Klimaatneutraal team
De ECOrunners startten in 2011 als enige team dat de Roparun zo veel mogelijk klimaatneutraal probeert te volbrengen. Normaal stapt de loper, zodra hij afgewisseld wordt, in een busje waar de andere lopers ook zitten. De ECORunners hanteren echter het run-bike-run principe: de loper stapt niet in het busje maar gaat op de fiets van degene die hem afwisselt. Er komt dus geen gemotoriseerd verkeer aan te pas tijdens het lopen.
De leden van dit team zijn mensen uit Apeldoorn die graag een sportieve prestatie combineren met het zich inzetten voor een goed doel. In 2011 haalden zij 15.000 euro op en in 2012  22.500. Teamcaptain dit jaar is mijn goede vriend en Gelrecollectief-collega Jeroen Taalman, mijn echtgenoot, Jasper de Wolde, verzorgt samen met nog 2 vrijwilligers de catering voor het hele team, terwijl onze vriend Robert den Besten als chauffeur zijn bijdrage levert. Een Apeldoorns gebeuren dus. Het plan is dan ook om in de nacht van zondag 19 op maandag 20 mei ergens in Apeldoorn een basiskamp in te richten langs de route. Waar de lopers en fietsers allemaal even tot rust kunnen komen, wat kunnen eten en waar de deelnemers even hun familie kunnen ontmoeten. Voor dit jaar hopen de ECOrunners extra geld in te zamelen met de verkoop van de LED-hesjes.

LED-hesje
De stichting Roparun stelt strenge eisen aan de veiligheidshesjes die gebruikt worden en de LED-hesjes die de ECOrunners nu verkopen zijn als een van de weinige al goedgekeurd. Elk hesje telt 16 LED-lampjes met drie standen; langzaam en snel flitsend en continu. De hesjes werken op twee AA-batterijen die eenvoudig vervangbaar zijn. De hesjes hebben een klittenbandsluiting en zijn verstelbaar. Tevens hebben ze twee zakken en brede stroken reflectieband. Ze zijn leverbaar in de maten small (tot circa 1.70 meter en 70 kg.) en large. Een hesje kost 14,50 euro en is bestellen via www.ecorunners.nl. Van elk hesje gaat drie euro naar de ECOrunners.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?