SAM Poetst de Plaat

14 februari 2018, van 10:30 tot 12:00

Door Agenda

De Stichting Apeldoornse Monumenten (SAM) gaat woensdagochtend 14 februari tussen 10.30-12.00 uur ‘de plaat poetsen’ op het Raadhuisplein samen met 29 leerlingen van de Koningin Wilhelmina School.

De contouren van de Mariakerk worden ‘opgepoetst’. En voor deze ludieke actie wordt er om 10 uur voor de jeugd in Jules Verne een korte geschiedenisles gegeven door de gemeentelijke stadsarcheoloog. Fotopanelen (van CODA) die erbij gebruikt worden informeren ook het publiek.

Wethouder Mark Sandmann gaat mee poetsen.

Tot 1842 stond de (oude) Mariakerk op het Raadhuisplein, nu zijn alleen nog de messingstrips in het plaveisel te zien, die de ondergronds nog aanwezige fundering van dit rijksmonument markeren. Het zandstenen doopvont van de kerk is in CODA te bewonderen en het orgel staat in de dorpskerk in Beekbergen.

De SAM bewaakt al meer dan 30 jaar het erfgoed in Apeldoorn en is behoeder van (onnodige) sloop van monumentale gebouwen. Ook o.a. organisator van de jaarlijkse Open Monumentendagen die (altijd) in het 2e weekend van september plaatsvinden.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?