Schrijfmiddag Amnesty in Stadhuis Apeldoorn

10 december 2017, van 13:00 tot 17:00, Stadhuis, Marktplein 1, Apeldoorn

Door Agenda

Op zondag 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens, organiseert Amnesty International -werkgroep Apeldoorn een grote schrijfmiddag in het Stadhuis van Apeldoorn. Tussen 13.00 en 17.00 uur kan iedereen binnenlopen om brieven te schrijven voor mensen die onrecht is aangedaan. Er liggen voorbeeldbrieven klaar. De portokosten (€ 1,00 voor Nederland en voor het buitenland € 1,50) zijn voor eigen rekening. Schrijvers worden getrakteerd op koffie, thee en lekkers.

Raadzaal
De schrijfactie vindt dit jaar plaats in de raadzaal vanwege drukte elders in het gebouw voor Serious Request. Toegang tot het Stadhuis is om die reden vanaf de Deventerstraat-zijde. Muzikanten en zangers uit Apeldoorn laten een lied horen dat speciaal is gemaakt voor Serious Request, maar dat ook voor Amnesty van toepassing is. Stadsdichter Aad van der Waal draagt zijn speciaal voor deze gelegenheid geschreven gedicht voor. Ook is er een optreden van muziekgroep Mudanthe. In het kader van het 45 jarig bestaan van de werkgroep Apeldoorn is er een fototentoonstelling te zien. Er zijn kramen met informatie en verkoopartikelen van verschillende Mondial partners (Mondial is het Apeldoorns platform voor ontwikkelingssamenwerking).

Fakkeltocht
Aansluitend op de schrijfmiddag is er van 17.00-18.00 uur een fakkeltocht vanaf het Stadhuis naar het Oranjepark en terug. De fakkeloptocht wordt begeleidt door djembés van Mudanthe. In het Oranjepark wordt het gedicht nogmaals voorgedragen en er wordt gezongen.

Wereldwijde schrijfactie
Wereldwijd worden er op 10 december massaal brieven geschreven en petities ondertekend. Er wordt gevraagd om vrijlating van gewetensgevangenen en om berechting van daders van mensenrechtenschendingen. Om terugdringing van de doodstraf, marteling en discriminatie. Deze massale acties geven hoop aan gevangen mensenrechtenverdedigers en soms worden gewetensgevangenen (vervroegd) vrijgelaten of de omstandigheden waaronder ze vastzitten verbeterd.

Mensenrechtenactivisten
De schrijfacties van dit jaar zijn voor mensenrechtenactivisten die gevangen zijn genomen. Ze komen uit verschillende landen. Zoals voor Hanan Badr el-Din uit Egypte, die zich inzet voor de nabestaanden van mensen die zijn verdwenen. Op 6 mei 2017 werd ze tijdens een bezoek aan een gevangene gearresteerd. Of voor Ni Yulan uit China die opkomt voor mensen die gedwongen worden hun huis te verlaten. Zij voert vreedzaam actie maar wordt door de autoriteiten voortdurend lastiggevallen en is verschillende keren gearresteerd. Door dagenlange martelingen brak zij haar voeten en knieschijven, waardoor ze nu in een rolstoel zit. Ook verloor ze haar licentie om als advocaat te werken.

Aan de minister van Binnenlandse Zaken van Bangladesh vragen we om een onderzoek naar de moord op Xulhaz Mannan. Hij had de moed om op te komen voor de rechten van lesbiennes, homo’s en biseksuelen en transgenders (LHBT’s), maar is in april 2016 door leden van een militante islamitische groepering met machetes omgebracht.

Schrijven helpt
De duizenden brieven met persoonlijke boodschappen die worden geschreven zetten regeringsleiders onder druk. Zij weten dat de ogen van de wereld op hen gericht zijn. Amnesty International krijgt gelukkig regelmatig gunstige berichten van gewetensgevangenen die mede dankzij deze acties zijn vrijgelaten. Of dat de mensenrechten in een land bestreden en verbeterd worden.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Elke maandag ons nieuws in de mail?