Schrijver Peter Buwalda opent NJO Muziekzomer

3 augustus 2012, van 19:30 tot 22:00, Radio Kootwijk

Door Redactie

Redmar de Haan - NJO

Op 3 augustus vindt de opening van de NJO Muziekzomer plaats in het voormalig zendstation van Radio Kootwijk. Schrijver Peter Buwalda (bekend van Bonita Avenue) presenteert de avond die volledig in het teken staat van het thema ‘Wie verre reizen maakt..’.

Tijdens de NJO Muziekzomer reizen de jonge musici af naar de verre uithoeken van de klassieke muziek. Het wordt duidelijk wat reizen betekent voor muziek: hoe componisten zich hebben laten inspireren door uiteenlopende culturen, volksmuziek en andere invloeden. Maar ook de musici ondernemen een reis, uit alle hoeken van de wereld reizen ze af naar Gelderland voor dit muziekevenement.

Schrijver Peter Buwalda is pas recent in de ban geraakt van de klassieke muziek, maar heeft zich snel ontwikkeld tot een gretige liefhebber. In het voormalig zendstation van Radio Kootwijk neemt hij de bezoekers mee op een muzikale wereldreis. Twee NJO ensembles zullen met een breed programma laten horen welke verschillende muzikale reizen ze deze zomer zullen maken.

Met het NJO Slagwerkensemble soleert violiste en young artist in residence Emmy Storms in het Concerto in Slendro. Dit werk van Lou Harrison zit vol verwijzingen naar de gamelanorkesten uit het verre Indonesië. Toepasselijk, omdat het zendstation van Radio Kootwijk begin twintigste eeuw werd gebouwd voor de communicatie met Nederlands-Indië. Ook brengen de slagwerkers een bezoek aan de moderne muziek met werk van Györy Ligeti: zangeres Helena Rasker soleert in Síppal, dobbal, nádihegedüvel, een stuk vol vreemde klanken en niet-bestaande woorden. Voor de pauze trakteert het NJO Blazersensemble nog op Stravinsky’s Concert voor piano en blazers.

Met het NJO Blazersensemble reizen we verder naar Amerika, geboortegrond van de jazz, waar Stravinsky en Berstein hun jazzy orkestwerken schreven. Vooraf soleert trompettist Hessel Buma in Jolivets op jazz geïnspireerde Tweede Trompetconcert, een werk dat enorme eisen aan de solist stelt. Van Stravinsky spelen de blazers het Ebony Concerto. Dit werk schreef Stravinsky voor de band ‘The Herd’ van legendarisch jazzklarinettist Woody Herman. De avond wordt swingend afgesloten met Bernsteins Prelude, Fugue and Riffs, dat eveneens geschreven werd voor Woody Herman.

De NJO Muziekzomer
Jaarlijks werkt de Nederlandse Orkest- en Ensemble-Academie een zomer lang met een internationaal gezelschap van jonge getalenteerde en enthousiaste musici. Op bijzondere locaties in Gelderland verzorgen ze van 1 tot 19 augustus met meer dan 70 concerten een muzikaal programma dat klassieke muziek jong, fris en spannend houdt. Op het programma dit jaar staat onder meer Ierse volksmuziek met young artist in residence Emmy Storms, muziek van composer in residence Unsuk Chin en de opera Death Knocks van filmregisseur Woody Allen. Naast evenementen voor volwassenen zijn er ook kindervoorstellingen, zoals Het Hemelse Fagotje. Om ook jongeren en studenten aan te spreken zijn vrijwel alle concerten voor jongeren t/m 26 jaar voor € 5,- te bezoeken.

Meer informatie: www.muziekzomer.nl

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?